Purjehdus voiteli haavat

Vuoden 2020 kolmas vaihe oli purjehdus Norjaan. Sinne Colin Archer -tyyppinen Lunni-veneemme sopi maisemaa täydentämään. Purjehdimme pitkää Hardangervuonoa niin itään tuntureiden syliin kuin mahdollista.

Auringonlasku tunturiylängön juuressa. Eidfjord.

Paluu Pohjoismaihin tuntui kotiinpaluulta. Se tuntui myös koronan sekoittaman kevään ja Pohjois-Amerikan suunnitelmiemme romuttamisen jälkeen oikealta. Satoi. Pilvet peittivät upeat vuonomaisemat. Satoi. Ostimme toppatakit ja untuvapeitot. Satoi. Ostimme villapipot. Sanoinko jo, että satoi. Sateesta viis, mikä onni oli liikkua purjein laiturissa nököttämisen sijaan!

Sateiden tauko saaristossa. Bulandet.

Ullvikissa tuplasateenkaari tuli illalla esiin, seuraava päivä oli helteinen. Naapuriveneen perhe kutsui viskille. Tilasimme pitsat. Puhuimme talviurheilusta maailmaa kiertäneen syöksylaskijan kanssa, poseerasimme viikinkikypärä päässä, lapset suppailivat ja kuuntelivat musiikkia, manasimme marraskuun märkää kaamosaikaa kello kolme yöllä vaaleassa yössä, jossa tunturit hohtivat valoa. Se oli tavallinen illanvietto, meille erityinen, sillä saimme olla ilman rajoituksia, sakkouhkaa ja drone- tai kumivenevalvontaa. Kahden kuukauden ulkonaliikkumis- ja uinti- ja purjehduskielto tropiikissa katosi kaukaiseksi muistoksi.

Pilvetön kesäpäivä. Ulvik, Hardanger.

Reittimme kesällä 2020 oli kohde- ja lähtömaiden koronasäädösten sekä kansalaisuutemme sanelema: IJmuiden – Texel – Lemvik – Haugesund – Eidfjord – Åmøy.

Tyytyväisyys, kun saavuimme Pohjanmeren yli Norjaan. Skudeneshavn.

Missään muualla ei veneestämme ole meidän nähden otettu niin paljon kuvia kuin Norjassa, Colin Archer -venetyypin kotimaassa. Haugesundiin tultaessa erällä parvekkeella meitä kännykällä videoiva rouva haki sisältä vielä järjestelmäkameran, jolla räpsi monta minuuttia Lunni-veneeseen päin. Norheimsundissa vanha mies, joka oli rakentanut puisen Colin Archerin, tiedusteli tarkasti Lunnin rakennusvaiheita ja suomalaisen veneenrakentaja Christian Lydmanin tuotanto kiinnosti.

Klassikko. Perinnetyyppinen Colin Archer kulttuuriperinnelaiturissa. Bryggen, Bergen.