10+1 vapaaehtoistyö- ja hyväntekeväisyysideaa

Nykytyyliin sopivasti tein trendikkään listan kokemistani vapaehtoisprojekteista, joilla matkapurjehtija tai muu maailmalla matkaaja voi antaa osansa paikalliseen yhteisöön, ympäristövastuuseen ja yhteiseen hyvään. Erityisesti, jos vietät pitkiä aikoja kohteessasi, voit torjua tylsyyttä ja ikuisia venehommia sekä tutustua uusiin ihmisiin, kun osallistut purjehtijayhteisöjen tai paikallisten järjestämiin vapaaehtoistempauksiin – tai järjestät sellaisen itse. Listan viimeiseen kohtaan voit lisätä oman projektisi – olisi kiva lukea siitä, laita kommenttia!

Listaamani esimerkit eivät ole tuulesta temmattuja, ne ovat maissa tai merellä toteutettuja projekteja, joihin miehistömme on osallistunut vuosien varrella. Mukaan laitoin myös toiveprojektin, jonka joskus haluaisin toteuttaa. Vapaaehtoisprojekteissa parasta on uusiin ihmisiin tutustuminen, yhdessä tekeminen, ja hyvän mielen tuottaminen.

Kouluikäisille nämä projektit ovat kiinnostavia ja innostavia, oppiminen niistä kannattaa rakentaa vaikkka esitelmän muotoon ilmiöoppimistyyliin, näistä voi sopia luokanvalvojan tai pitemmällä matkalla esimerkiksi etäkoulu Kulkurin oman opettajan kanssa.

Miehistömme jäsenet Oskar ja Robert istuttamassa puita Gran Canarialla.

1. Puiden istutus tai taimikonhoito

Osallistu puiden istuttamiseen tai taimikonhoitoon talkootyönä. Puiden istuttaminen on viime aikoina ollut suosittua. Talkootyö voi olla pelkästään istutusapua tai sitten myös hyväntekeväisyyttä, jossa osallistuja sekä istuttaa että kustantaa muutaman euron puuntaimen ja istutusmullan. Mikäli metsänistutusprojekti on säätiöiden tai organisaatioiden vetämä, saatetaan istuttajilta pyytää pieni kannatusmaksu. Tällä kustannetaan taimet ja istutusmulta (pikkusumma per taimi) sekä turvataan puiden kasvuedellytykset esimerkiksi heinän niittotyön ja taimikonhoidon avulla. Suomalaisena minun on ollut joskus vaikea ymmärtää, ettei kasvumulta tai sen saaminen ole itsestäänselvyys kuumilla ja kuivilla alueilla puhumattakaan taimien kastelusta. Lisäksi istutettavat taimet ovat vasta pieniä ja hentoja, niitä on hoidettava kasvun turvaamiseksi, ja myöhemmin taimikkoa saatetaan joutua karsimaan, heinää ympäriltä niittämään, suojaamaan puita tuholaisilta.

Suomessa maalla katselen, kun vesakkoa puskee niin tiuhaan, ettei sekaan mahdu, pihamaa työntää haavanversoa ja kuusentaimia enemmän kuin nurmea, ja kastelun sijaan pitäisi melkein olla joskus kuivattamassa maaperää, multaakin olisi muille jakaa. Taimikkokin venähti ja tuuhettui purjehduksen aikana niin, ettei sinne enää mahdu harvennusta tekemään, jänikset nakersivat taimien kuorta ja kauriit napsivat lehtiversoja. Istutimme kuitenkin tänäkin kesänä lisää puita myös tänne kotimaan multiin.

Maailmalla puiden istutuskohteita ovat esim. maastopalo-, tulva ja myrskytuhoalueet, laidunmaiden uudelleen metsitys, hedelmäviljelmät. Gran Canarialla miehistömme istutti puita laidunmaan uudelleenmetsittämiseen Atlantic Rally for Cruisersin monivuotisessa metsäprojektissa. Kysy kohdealueesi purjehdusyhteisöltä tai paikallisilta löytääksesi meneillään olevia metsitysprojekteja.

Näkymä Deshaiesin kukkuloilta ankkurilahden purjehtijayhteisöön. Guadeloupe.

2. Kerää yhteisösi kanssa lahjoitus

Lahjoita tarvikkeita keräyksiin tai paikallisesti ilmoitettuihin tarpeisiin, esim. hurrikaanituhoalueiden tai köyhien alueiden orpokodit, nuorisokodit, vanhustenhoitopaikat, asuntolat. Sataman ilmoitustaululta voit löytää ajankohtaisia avustusprojekteja sekä yhteyshenkilön tiedot. Purjehdustapahtumien aikana laitureilla voi kävellä onnenonkijoita myymässä kaikenlaista reseptiä milloin minkäkin sairastuvan hyväksi, lahjoituskohteesta kannattaa varmistaa ensinnäkin olemassaolo ja toiseksi avun perillemenon luotettavuus. Kysele purjehtijayhteisöltäsi, joukossa voi löytyä heitä, jotka tekevät paljon hyväntekeväisyyttä ja tuntevat paikallisen tilanteen hyvin.

Kap Verdellä ARC-purjehtijayhteisömme lahjoitti Mindelon SOS lapsikylään mm. hygieniatarvikkeita, me kevensimme venettämme ja lahjoitimme sinne polkupyörän. 

ARC-veneyhteisön lahjoituksen lisäksi lahjoitimme ARC:n kautta SOS-lapsikylään polkupyörän. Tärähtänyt kuva tai tyypit, mutta olimme niin lähtötunnelmissa. Mindelo, Kap Verde, 2018.

3. Kunnostus- ja rakennustalkoot

Talkootyönä osallistu laiturin kunnostukseen tai uuden rakentamiseen, tai esimerkiksi luonnonkatastrofeissa tuhoutuneen koulun tai asuntolan kunnostamiseen ja rakentamiseen. Tarkistathan, että talkooporukallasi on lupa korjata ja kunnostaa kohdetta ja että työ toteutetaan kunnollisesti ja kestävästi. Dominicalla kuului viime talvena jatkuva vasaran pauke, maalisutien suihke, saarella rakennettiin ja korjattiin, aamusta iltaan.

Miehistömme kunnosti naapuriveneen Bamba Marun Sailing for a Smile -tempauksessa hurrikaanin tuhoamaa koulua, tästä pitkästä projektista oli sovittu sekä alueellisen johdon että koulun johtajan kanssa, monet purjehtijat osallistuivat paikalla käydessään tähän projektiin, joka kesti useita kuukausia.

Toinen samanaikainen projekti viimeisteltiin keväällä, kun purjehtijat rakensivat sängyt valmiiksi aikuisten asuntolaan, nämä kodittomiksi jääneet aikuiset majailivat mm. museorakennukseen kyhätyissä hätätiloissa ja ystäviensä luona. Vähitellen heistä osa tulee saamaan uuden kodin mm. samaritaanikirkon rakentamien talojen kautta. Näin siis lähes kaksi vuotta hurrikaani Marian jälkeen. Hurrikaanista palautuminen ehjine koteineen ja kouluineen voi viedä vuosia.

Miehistömme Robert auttoi kunnostamaan hurrikaanissa tuhoutunutta koulua Bamba Maru-veneen kipparin kanssa.

4. Pidä oppitunti tai lukupiiri

Jaa osaamistasi ja tietoasi esimerkiksi pitämällä oppitunti päiväkodissa, alakoulussa tai nuorten aktivointipajassa. Voit ehdottaa muutamia aiheita, mistä voisit puhua, omasta maasta tai Euroopan maantieteestä kertominen voi olla kiinnostavaa, todennäköisesti saat innostuneen ja ilahtuneen vastaanoton.

Opeta, kannusta ja innosta yhteisöä parempaan ja kestävämpään arkeen erityisosaamisesi ja tietosi avulla, asiantuntijana löydät siihen oikean tavan. Bequian purjehtija- ja matkailijayhteisö on aktivoitunut ympäristöasioissa ja saanut aikaan jätteiden lajittelupisteen saarelle ja työskentelee kestävämmän jätehuollon saamiseksi. Sama yhteisö on kunnostautunut myös taiteen ja kulttuurin saralla, näyttelyitä ja taidepajoja järjestetään vaihtelevan säännöllisesti, tosin minusta näytti siltä, että melko monet purjein saarelle tulleet taiteilijat ovat jo ikääntyneempiä, mutta taiteilijaresidensseissä vierailee nuorempia.

Pidä lukutunti ja auta juuri lukemaan oppineita lapsia eteenpäin, kerää sopivia kirjoja lukutunnille ja lukekaa yhdessä. Bequialla on usean vuoden ajan toiminut aktiivinen lasten lukupiiri Bequia Children’s Reading Club, johon matkapurjehtijalapset ovat tervetulleita, ja vetäjinäkin vuorottelee paikallisia ja purjehtijoita.

Hurrikaanin kokeneen ratsutilan varainkeruutapahtumassa seisomme rakennuksen entisen keittiön paikalla, vääntyneet betoniraudat näyttävät Maria-hurrikaanin tulvan suunnan. Tulva vei osia rakennuksesta mennessään, ja paljon muutakin, hevoset säilyivät. Portsmouth, Dominica, 2019.

5. Kerää tietoa tutkimuksiin

Ryhdy kansalaistutkijaksi, osallistu veneestä käsin eri tahojen koordinoimiin projekteihin, me olemme osallistuneet vuosien varrella mm. leväesiintymien raportointiin, tiettyjen merinisäkäslajien bongaukseen tai vesinäytteiden tutkimiseen. Näitä projekteja löytyy paitsi purjehdustapahtumien alta, myös yleisestikin, mm. Adventure Science -järjestöltä, lisäksi kannattaa seurata purjehdusyhteisöjen keskusteluryhmiä.

Minulla on vieläkin tallessa merinisäkkäiden tunnistuskortti, jonka sain purjehtiessani Skotlannissa vuosia sitten mieheni kanssa. Classic Malts Cruise 2004 -tapahtuman osallistujille jaettiin myös lomake havaintojen merkitsemiseen sekä kirjekuori palautusosoitteineen ja -merkkeineen. Parin harvinaisemman lajin kohdalla kehotettiin jopa soittamaan puhelimella, mikäli sellaisen lajin bongaisi. Nykyään tämä hoidetaan nettilomakkein ja sähköpostiviestein. Tunnistusta varten voi veneeseen kerätä kokoelman oppaita tai tunnistuskortteja. Venekirjastostamme löytyy merinisäkkäiden tunnistuskirja, lintukirjoja, kalakirjoja isolle merelle ja koralliriutoille sekä luonto-oppaita. Nämä ovat heti saatavilla ja nopeita käyttää vaikka keskellä valtamerta, eikä nettiyhteyttä tarvitse lähteä etsimään ja hakemaan kuvia loputtomasta nettiavaruudesta havainnon määrittämiseksi.

Onko tiedossasi tutkimus, johon matkapurjehtija voisi osallistua? Olisi kiva kuulla siitä kommenteissa, kiitos!

Kuubanpuusammakkoa on etsittävä suojakäsinein, sammakko kuulemma erittää ainetta, joka aiheuttaa ihoärsytystä, ainetta ei saa joutua silmiin, seuraukset voivat olla pahat.

6. Vieraslajien kitkeminen

Osallistu vieraslajien pyydystämiseen tai kitkemiseen, paikallistuntemus on tässä tärkeää. Esimerkiksi lähde oppaan mukana pyydystämään leijonakaloja, jotka paistetaan yhdessä illalliselle.

Me osallistuimme Dominicalla ilmeisesti hurrikaani Marian tuhojen jälkeen lähetettyjen avustuslaatikoiden mukana tulleen vieraslajin, kuubanpuusammakon pyydystämiseen. Tätä tehtiin viime talvena viikoittain biologien avustuksella ja valtion organisoimana. Kyseinen vieraslaji ymmärtääkseni uhkaa paikallisia endeemisiä matelijoita ja sammakoita, kuten suojeltavaa Mountain Chicken Frog -nimistä lajia ja voisi levitessään ja asettuessaan aiheuttaa merkittävää haittaa saaren ekosysteemille.

Osallistuimme kahden ruotsalaismiehistön kanssa yhtenä iltana pyydystykseen ostalampuin ja suojakäsinein varusteltuina. Meille opetettiin paikallisen sammakon tuntomerkit ja kuinka paikallisen erottaa tästä vieraslajista. Kuubanpuusammakko voi kasvaa hyvin suureksi, mutta pienenä sammakkona se näyttää erehdyttävästi paikalliselta dominicalaiselta lajilta, paria tuntomerkkiä lukuunottamatta. Melko pian opimme äänen perusteella etsimään sammakoita ja erottamaan niitä puiden oksilta ja lehdiltä sekä maassa olevien rakenteiden ja materiaalin seasta, mm. ontoista putkista löytyi hyvin sammakoita.

Vieraslajisammakkoa etsittiin tietenkin pimeän aikaan, ojista, pusikoista, niittyjen laidoilta, lehmät ammuivat kummissaan vieressä. Ruotsalais-suomalaisin purjehtijajoukoin löysimme illan aikana useita sammakoita. 

7. Lasten urheilutoiminnan tukeminen

Missä lapsia, siellä urheilutoimintaa, esimerkiksi jalkapalloa tai rantapelejä. Voit tukea lasten urheilutoimintaa osallistumalla tempauksiin ja varainkeruutapahtumiin tai vaikka vetämällä treenejä. Karibian pienillä saarivaltioilla eriarvoisuus on suurta, monilla lapsilla ja nuorilla ei ole varaa urheiluvarusteisiin puhumattakaan tavoitteellisesta urheilusta.

Meidät pyydettiin mukaan Dominicalla hurrikaanin kokeneen ratsutilan varainkeruutapahtumaan muutaman muun perheveneen kanssa, ja päivästä tuli pitkä ja ikimuistoinen, koskettavia tarinoita paljon. Ratsutila valmensi usean eri valtion nuoria ratsastajalupauksia, jotka yhdessä muodostivat ennen hurrikaania näiden saarivaltioiden yhteisen maajoukkueen.

Kyllä, ensin en minäkään yhdistänyt Karibian pikkusaaria ja kilparatsastusta! Karibian saarillakin oli tavoitteellinen ratsastusharrastus, ilmeisesti kolonialismin myötä sinne juurtuneena. Jotakin kertoo myös avustusten kohdistus Maria-hurrikaanin jälkeen. Joku oli melko pian kuullut, että ratsutila oli jäänyt tulvan alle, ja ensimmäisten Englannista saarelle saapuneiden avustusten joukossa oli kuorma ratsutilalle, tavarat tuotiin jollakin keinoin romahtaneista ja tuhoutuneista teistä huolimatta ylös vuorilla sijaitsevalle tilalle, ja kun ne avattiin, löytyi paljon ruokaa – hevosille. Tilan omistajat kaivoivat juuria maasta syödäkseen monen viikon ajan, koska tiet olivat tukossa ja alas kaupunkiin olisi ollut pitkä matka. Hurrikaanin myötä kilparatsastajista jäi saarelle vain kolme sitkeää nuorta, jotka hoitivat hevosia ja olivat vierailumme aikana keväällä 2019 aloittamassa tavoitteellista harjoittelua ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2017 Maria-hurrikaanin.

Poikamme ovat päässeet pelaamaan paikallisiin jalkapalloseuroihin, missä milloin olemme olleetkaan. Portugalissa Culatran saarella Faron edustalla palloa pelattiin paljain jaloin tekonurmikentällä, sillä paikallisilla lapsilla ei ollut tekonurmelle sopivia kenkiä ja sanoivat, että nurmi säästyy, kun pelataan paljain varpain. Meidän poikien varpaat eivät säästyneet.

Grenadalla meidät kutsuttiin jalkapalloseuran vanhempien myyjäisiin, johon vanhemmat tuovat leipomuksiaan ja viettävät yhteistä iltapäivää. Huomasimme, että osa lapsista juoksee pallon perässä liian pienissä kengissä ja ilman kunnollisia säärisuojia, ja lahjoitimme amerikkalaisperheen kanssa seuralle pelivälineitä ja kenkiä, ensi kaudella viemme sinne meiltä yli jääneitä pelikenkiä ja säärisuojia.

Tropiikin jalkapallotreeneissä hiki virtasi ainakin suomalaisvahvistuksilla, paikallisilla lapsilla oli kova kunto.

8. Tarjoa tutkijalle työhuone veneestäsi

Tämä on toiveeni joskus tulevaisuudessa, mikäli veneen tila antaa myöten, kuulin ystäväveneilijältä tällaisesta toteutuksesta, ja oli ollut veneisännille antoisaa aikaa. Anna punkka ja pieni työnurkkaus veneestäsi tutkijan käyttöön, samalla saat aitiopaikan tutustua tutkijan aiheeseen, joka saattaa liittyä merentutkimukseen, ympäristöasioihin, lintuihin tai merinisäkkäisiin, meriluontoon tai syrjäisillä saarilla tapahtuvaan tutkimukseen, johon voit kuljettaa tutkijan. Ota yhteyttä navigointialueellasi tutkimusta tekeviin tahoihin ja tiedustele kiinnostusta. 

Lintujen tai kilpikonnien tutkijoille löytyy Karibian saarilta monia kohteita. Tämä mangrovepolku löytyy Carriacoun saarelta Grenadalta.

9. Osallistu rantojen siivoukseen joka päivä ja tempauksissa

Kerää näkemäsi roskat, kannusta muita tekemään samoin, ja vie roskat kunnolliseen jätehuoltopisteeseen. Tämä on arkipäiväistä, mutta mikäli jätän näkemäni roskat poimimatta, lapseni muistuttavat siitä heti. Aika ajoin satamissa ja rannoilla järjestetään roskien keruukampanjoita, joissa on suuri tarve lisäkäsille. Seuraa ilmoittelua keskusteluryhmissä.

Guadiana-joella harjoittelin irlantilaissävelmiä viulisti Paulin kanssa kirjaston sisäpihalla, jossa pidettiin usein purjehtijoiden järjestämiä konsertteja. Alcoutim, Portugali, 2018.

10. Aika taiteelle – järjestä taidenäyttely, pidä konsertti

Taidenäyttelyn voit koota vaikka valokuvista, maalauksista, askarteluista, myös lasten töistä. Ilmoita ajoissa ajankohdasta, jotta mahdollisimman moni purjehtija ehtii viimeistellä oman teoksensa näyttelyyn. Näyttely voi olla vain yhden iltapäivän ajan rannalla tai sitten voit sopia paikallisen kirjaston tai satamatoimiston kanssa näyttelytilasta pidemmäksi aikaa.

Guadiana-joella Portugalin Alcoutimissa on monipuolinen purjehtijoiden kulttuurielämä. Pääsimme argentiinalaisen purjehtijaystävämme taidenäyttelyn avajaisiin eräänä iltapäivänä paikallisessa kirjastossa. Olimme tutustuneet häneen jo edellisenä vuonna, kun kävimme ensi kerran joella, silloin hän kertoi meille tauluistaan ja tästä näyttelyideastaan. Avajaisissa ihastelimme akvarelleja ja taideteosten monia merkityksiä, taiteilijan poika soitti kitaralla säveltämiään romanttisia lauluja. Kirjastonhoitaja tarjosi sangriaa ja sipsejä ja meillä kaikilla oli mukavaa.

Kirjaston sisäpiha tarjosi mukavan tilan konserteille, joita purjehtijamuusikot silloin tällöin järjestivät. Yhtenä kirkkaana iltana kirjaston sisäpihalla osallistuimme irlantilaismusiikin konserttiin, tähtitaivaan alla, konsertin jälkeen poikamme saivat opetusta irlantilaisrummuissa, ja taas kirjastotäti tarjosi kaivon reunalla sangriaa ja sipsejä ja meillä kaikilla oli niin mukavaa.

Pääsiäisen taideteoksia veneemme näyttelystä.

+ 1 Oma ideasi?

Mihin hyväntekeväisyyteen tai vapaaehtoistempaukseen sinä olet osallistunut matkoillasi tai purjehduksillasi? Oletko itse järjestänyt tai suunnitteletko vapaaehtoistempausta? Millaista? Olisi kiva lukea siitä kommenteissa!

t. Satu

Copyright and photography rights at matkapurjehdus.fi.