Suosittelen IridiumGO!:lle rajatonta dataa, johon kuuluu puhetta 150min kuukaudessa. Meillä on useampia kuukausiveloituksella toimivia sim-kortteja, ostimme viisi kerralla. Näin voimme katkaista ensimmäisen sim-kortin heti, kun emme IridiumGO!:ta tarvitse, ja kun jälleen tarvitsemme meriyhteyksiä, laitamme seuraavan kortin laitteeseen ja uusi kausi alkaa. Puheaikaa emme ole juuri tarvinneet, sähköposti on toiminut loistavasti jo pelkän aikaeronkin vuoksi. Puheminuuteilla olemme soittaneet paitsi merellä myös rannoilla lastemme mummille, iäkkäälle anopilleni, koska hänellä ei ole älypuhelimia, maawifin whatsappia eikä sähköpostia käytössä.

Säärintama jossakin Atlantilla, 2018.

IridiumGO! hinta

Meillä IridiumGO! on meriantennilla eli ulos ylös mastoon vedettävällä kaapelilla antennipäineen, vastaava maksaa Suomesta ostettuna vuoden 2020 alussa 1000-1500eur. IridiumGO!:ta käytetään puhelimen kautta sovelluksilla, mikä on erittäin käyttäjäystävällistä. Toimintojen tutustumiseen ja käyttöönottoon tarvitaan tietokonetta ja verkkoyhteyttä, käyttöönotto olisi hyvä tehdä reilusti ennen lähtövalmisteluja, jotta voi tarvittaessa kysellä manneryhteyksillä neuvoa.

PredictWind Offshore hinta

Säätä varten tarvitsee sääpalvelujen tarjoajalta erillisen tilauksen, säästä PredictWind Offshoren kautta kirjoitin täällä. IridiumGO!:n kanssa käy PredictWindin standard tai professional paketti, jolla voi ladata GRIP-tiedostoja, standardin hinnat esim. 99usd/3kk tai 249usd/12kk.

Kännykän näyttökuva tuulikartasta Atlantille PredictWind Offshore sovelluksessa IridiumGO! -satelliittiyhteyden kautta.

Satelliittiyhteyden SIM-kortti rajattomalla datalla

Satphonestore:n rajattoman datan SIM-kortti 139usd/kk, voit käyttää PredictWind-sääpalvelua tällä erinomaisesti. Myös Satellitephonestore tarjoaa samoja datapaketteja hieman eri hintaan.

Netin selaus IridiumGO!:lla

Nettiä voi selata OperaMini-sovelluksella hitaasti, mutta uutiset sillä saa luettua. Pankkiyhteyteen sekä maameilin lataamiseen meidän kokemuksella OperaMini on liian hidas. Pankkiasiat on hoidettava muulla tavoin, mikäli merellä aikoo olla useita viikkoja. Edelleen luotettava henkilö maissa on minusta paras vaihtoehto omien asioiden hoitoon, iridium-sähköpostilla viestit vaihtuvat hyvin. Meidän maameili on gmail, joka toimii huonosti jos ollenkaan iridiumin kautta, jotkut muut meilipalvelut saattavat toimia suoraan. Gmailin lukemiseen peilaamme postit iridiumin meiliin Ocens:in OneMail-ohjelman kautta, hinnat esim. 3kk 30usd sisältäen aktivointimaksun 20usd.

Naapuriveneen laivakissoista toinen, se hoikempi(!), vahti usein laiturilla kulkijoita uimatikkailta. Se pulleampi lötkötti kannella. Las Palmasin laitureilla, 2018.

Sähköpostiosoitteista ja liitteistä 

IridiumGO! -laitteeseen voi luoda 5 meiliosoitetta, joiden pääte on myiridium.net. Mikäli sinulla on vaihtuvaa miehistöä, ainakin yksi osoitteista kannattaa luoda esimerkiksi muotoon ”venenimi.crew1”. Suosituksi osoitetyypiksi on kollegojen keskusteluista osoittautunut ”venenimi.textonly”, jotta varmasti meiliä lähettävä taho ymmärtää, ettemme satelliittimeilimme halua niitä ihania kissakuvia.

Kun kuitenkin saat kissatädiltäsi isomman liitteen, niin älä huoli, iridiumin big mail -toiminto estää niitä latautumasta. Viesti kuvineen menee big mail kansioon, josta näet lähettäjän, otsikon sekä viestin koon, joiden avulla voit päätellä, tuleeko sinun ottaa yhteyttä lähettäjään saman tien kysyäksesi sisältöä vai voiko asia odottaa maihinpääsyä. Läheisiä voi ohjeistaa, että otsikko on tärkeää, ettei ääkkösiä hirveästi kannata käyttää ainakaan otsikossa, ja ne kuvat ja muut kannattaa edelleen lähettää maameiliin, sieltä purjehtija sitten tätinsä kissakuvat löytää maihinnousun jälkeen istuessaan rannalla kulkukoirien ympäröimänä.

Pennut turvaan ja kissatädeille ei ehkä kannata iridium-sähköpostiosoitetta antaa ollenkaan. Tämä huolehtiva kissaemo on kuvattu Portugalin Alcoutimissa 2017.