Matkapurjehdus elämäntapana -bloggarin sarja Parhaat kohteet julkaistiin 2019 joulukalenterin muodossa. Kanaalin saarten Guernsey monine pienempine saarineen on samanaikaisesti karu ja eksoottinen. Hyvä kohde purjehtijan pysähtyä miettimään reittinsä suuntaa ja tarkoitusta, kerran käännyimme sieltä takaisin, toisen kerran keräsimme voimia ja jatkoimme eteenpäin. 
St. Peter Portin sisäsatamassa vesi toki nousee ja laskee, mutta noin kahden metrin kynnyksen suojassa veneet eivät jää kuiville. Guernsey, 2016.

Kanaalin saaret

Kanaalin saarilla voi kesäisin olla tropiikin tuntua, kasvillisuus on jo aivan toista kuin lähimantereella Normandiassa. Saarilla on vaiheikas historia milloin Normandian, Saksan tai Englannin lipun alla. Kanaalin saaret ovat mieluisia lomakohteita briteille ja ranskalaisille, joiden kotimantereilta saarille on säännöllistä reittiliikennettä merellä ja ilmassa. Saarilla ovat viihtyneet monet taiteilijat, mm. Claude Debussy sävelsi osan La Mer -teoksestaan Jerseyssä ja Guernseyn kuuluisin kirjailija on siellä maanpaossa ollut ranskalainen Victor Hugo.

EU:n ja Yhdistyneiden Kuningaskuntien ulkopuolinen, Britannian kruunun alainen Guernsey on oma Kanaalin saarten hallintoalueensa, johon kuuluu myös Alderneyn ja Sarkin saaret sekä muutama pienempi saari, mm. kaunis Herm, näihin yhteinen tullauslomake siis täytetään maihinnousussa ja säilytetään saarilta poistumiseen saakka. Guernseyn hallintoalueella veneilijä käyttää Guernseyn kohteliaisuuslippua. Suuri Jerseyn saari on Kanaalin saarten Jerseyn hallintokuntaa, samat proseduurit sielläkin maihinnousussa, kohteliaisuuslippu vaihtuu Jerseyn lipuksi.

Purjehduskilpailuja Saint Malon satamasta Kanaalin saarten kautta Cowesiin järjestetään vuosittain – samoin toisin päin Englannista Ranskan Saint Maloon tai vaikka vain Kanaalin saarille, reitti toimii hyvänä purjehdustaitojen testauksena. Reitillä tuulee aina, lisähaastetta tuovat voimakkaat vuorovesivirrat, vuorovesivaihtelu on useita metrejä. Saarten välissä, niemien kärjissä ja saarten ympärillä virtaukset ovat voimakkaimpia, yli 6 solmun virta vie veneen vaarallisesti kohti karikoita, virtausalueet kannattaa kiertää kaukaa. Kanaalin saarten navigointioppaissa ohjeistetaan vaarallisimmista virtauspaikoista.

Sisäsataman laskuvesikynnys. St. Peter Port, Guernsey, 2016.

St. Peters Port (2006, 2016)

Saari, jonne purjehdin toisen kerran lasteni ollessa kymmenen ja kahdeksan vuotta. St. Peters Port on täyden palvelun venesatama, jossa on huviveneille vuorovesiponttoonit ja enintään 2m syväyksen veneille laskuvesikynnyksellä suojattu sisäsatama. Suuret aallonmurtajat suojaavat koko lautta- ja rahtiliikenteen satama-aluetta, johon voi ajaa sisään kaikenlaisia laivoja ja veneitä, myös nopeasti kulkeva ja leveälle ulottuva katamaraanilaiva.

Saaren voi kiertää bussilla, pysähtyä mieluisissa kohdissa, esimerkiksi patikoida eväsretkelle laskuvedellä paljastuvaa mukulakivitietä pienelle Lihoun saarelle, tutkia merenpohjan elämää, lintuja ja kasveja.

Satamasta kävellen pääsee mukaviin paikkoihin, kuten kaupungin puistoihin, kahviloihin, Herm-saaren yhteysalukselle tai laskuvesialtaille uimaan. Koiranulkoiluttajat osasivat päivittäin hyödyntää laskuvettä ja siirsivät silloin kävelyreittinsä satama-altaan pohjalle.

Näkymä Hermin saarelta  St. Peters Port -kaupunkiin. Guernsey, 2016.
Olen viihtynyt täällä hyvin. Nauttinut sataman kesäfestivaalista, linnakkeen ulkoilmapiknikeistä konsertteineen, kävellyt ihmettelemässä heti satamasta alkavan kaupungin näyteikkunoita helmikoruineen, kelloineen, elektroniikkatuotteineen. Illan sinertyessä satamakadun pubien valot syttyvät. Silloin minäkin sytytän lyhdyn veneen kannelle, istun viileässä illassa viltin alla ja luen kirjaa, mikä on minusta ihana tapa aistia sataman tunnelmaa. Päivän hälinän tilalle tulee ravintoloista kantautuva musiikki, jossakin piano, jossakin jazzbändi. Viikonloppuna sataman festivaaleilla oli useita yhtyeitä, auringon laskiessa meille tarjoiltiin pientä syötävää ja juotavaa näkyvästi liputtaneiden festivaalikumppaneiden toimesta, ilta jatkui vielä kun olimme palanneet veneelle, Frank Sinatran My Way kaikui yön viimeisenä lauluna.

Satamaa vartioivan vanha linnoituksen, Castle Cornerin suojaisaa puutarhaa. St. Peters Port, Guernsey, 2016.

Herm (2006, 2016)

Aivan ihana autoton pikkusaari, jonne matkailijat saapuivat viettämään viikon lepoa televisiosta ja netistä, kännykänkin sai kuulemma jättää vastaanottoon. Saarella on vain muutama majoitushuone, ravintola ja kahvila. Veneilijä voi päiväankkuroida merkityille alueille lunastamalla purjehdusluvan. Tullauksien ja hyvän laituripaikan vuoksi meille oli helpompaa pysytellä St. Peters Portissa. Saarelle oli vaivatonta ja mukavaa tulla yhteyslautalla vaikka vain muutamaksi tunniksi. Laskuvedellä näkyi aina muutamia veneitä kumollaan kuivilla. Saaren kiertää kaunis polku, kävelijä kohtaa erilaisia kasvillisuusalueita, pari vanhaa maatilaa, hyvin kauniita näkymiä, paljon lintuja, mm. pieni lunnilintu pesii saarella.

Herm-saaren päiväankkurointipaikka. Guernsey, 2016.