Matkapurjehdus elämäntapana -joulukalenterissa julkaisen purjehdusalueita tai kohteita, jotka ovat jääneet mieleeni ja joihin olen omalla veneellä purjehtinut. Miksi ne jäivät mieleen? Mitä nähtävää siellä oli? Paikan jäljessä on käyntivuoteni kyseisessä satamassa, Suomen ja Itämeren alueella vierailukertoja on kas kummaa kertynyt lukuisia per suosikkikohde vuosien varrella, niistä on vain viimeisin käyntivuosi. Mukavaa joulun odotusta! 
Fossiiliranta ja raukkimuodostelmia. Gotlanti 2015.

Gotlanti, Ruotsi

Joskus mukavimmat muistot syntyvät sattuman oikusta. Meidän ei pitänyt ollenkaan olla Gotlannin itäisellä rannalla, meidän oli tarkoitus mennä Visbyn satamaan ottamaan gasti kyytiin, viikkoa aikaisemmin, lisäksi toisesta suunnasta. Pitkään jatkunut kova länsituuli myrskypuuskineen muutti suunnitelmia. Gasti tuli kyytiimme Latviasta ja yön yli purjehduksen jälkeen saavuimme Gotlannin itärannikon pieneen suojasataman tapaiseen Vändburgiin. Latvian hiekkarannikon jälkeen tuntui ihmeelliseltä kävellä raukkimuodostelmien ja fossiilien rannalla, myrskystä tyyntyneen Itämeren äärellä.

Iltahetki raukkirannalla. Gotlanti 2015.

Lähdimme kävelylle tielle lehmälaitumien viertä. Sateli vähän. Parin kilometrin päässä olisi ravintola, ajattelimme oikaista katajaniittyjen poikki. Sitten alkoi seinämäinen kaatosade ja pakenimme puiden suojaan, mutta ei oikein löytynyt kuin katajia.

Yhtäkkiä huomasimme, että lähistöllä oli mökki, jonka pihalta viittoiltiin meille, että tulisimme. Haeskelimme silmillämme pihalta katosta päämme päälle, mutta ei ei, meidät kutsuttiin saman tien sisään tupaan: ”Täällä on lämmintä, kanelipuustit ovat uunissa, kahvi tulossa, siihen nyt pöytään istumaan, lapsille varmasti kelpaa uunituore pulla, kuivatelkaa sisällä.” Juttelimme, kerroimme matkastamme ja myrskystä. Meitä kuunneltiin kiinnostuneena, millainen oli ollut purjehdus sieltä Latvian rannikolta tänne, kauanko kesti, millainen vene.

Lopulta oli meidän vuoro kuunnella. Seinällä oli kompassi, sen yläpuolelta otettiin valokuva, sen alta matkalaukku. Valokuva oli puisesta purjeveneestä, laukku näytti paljon matkustaneelta. Kuulimme tarinan isoisästä, joka tuli lähes samaa reittiä kymmeniä vuosia sitten, Viron rannoilta pakeni veneellä tänne Gotlannin rannalle mukanaan seinälle kiinnitetty kompassi ja koko omaisuutensa tuossa pienessä matkalaukussa. Kun kanelipuusteista oli enää muruset jäljellä ja sade hiukan hellittänyt, palasimme veneelle hymy mukanamme gotlantilaisesta ystävällisyydestä, lapset puettuina lainaksi saatuihin keltaisiin sadetakkeihin.

Stora Karlsön pöytäkallioiden juuressa on pieni satamalahti. Gotlanti, 2015.

Stora Karlsö (2015)

  • upea lintusaari pöytäkallioineen ja luolineen, ja lampaineen
  • muutamalle veneelle mahdollisuus yöpyä, kannattaa kysellä tilannetta etukäteen
  • veneyhteys Visbystä, kahvila ja luontokeskus, mökkimajoitusta lintubongareille
  • etelänkiislayhdyskunnan poikasten rengastus sinertävänä kesäyönä oli uskomaton näytelmä kallioseinämältä tippuvia poikasia, ilmassa lenteleviä emoja ja mekastusta
  • luolia ja luontoa, inspiroiva ympäristö
Vierailimme saarella etelänkiislojen ja ruokkien poikasten pesästälähdön aikaan. Stora Karlsö, 2015.

Fårö (2016)

  • lampaat ja kevätkesän luonnonorkideat
  • karun kaunista kasvillisuutta
  • upeat suuret raukit ja vanha kalastajakylä
  • kokemuksieni huippua oli vierassataman sitikan autonvuokraussysteemi (soitin numeroon, otin avaimen piilopaikasta, ajeltiin, palautettiin auto, laitettiin avain ja raha piilopaikkaan)
  • vierassatamaan kyhätyssä kirjastomökissä viihtyivät lapsetkin

Keväistä sireenintuoksuista kylänraittia. Fårö, 2016.