Matkapurjehdus elämäntapana -joulukalenterissa julkaisen purjehdusalueita tai kohteita, jotka ovat jääneet mieleeni ja joihin olen omalla veneellä purjehtinut. Miksi ne jäivät mieleen? Mitä nähtävää siellä oli? Paikan jäljessä on käyntivuoteni kyseisessä satamassa, Suomen ja Itämeren alueella vierailukertoja on kas kummaa kertynyt lukuisia per suosikkikohde vuosien varrella, niistä on vain viimeisin käyntivuosi. Mukavaa joulun odotusta! 

HIekkadyynimäisillä Friisein saarilla rantaa riittää saaren pituudelta. Norderney, 2016.

Friisein saaret

Hiekkadyyneistä koostuvat Pohjanmeren laidan matalat saaret sopivat hyvin hengähdystaukoon purjehdusmatkalla. Vaikka saarilla on ympärivuotista asutusta, matkailijat vierailevat saarilla kesäaikaan, samoin matkailupalvelut toimivat osin sesonkiluonteisesti. Kesä tosin alkaa varhain ja kestää pitkälle syksyyn. Saarelaisilla on autoja, mutta polkupyörä on yleisin kulkuväline, pyöränvuokrauspisteitä löytyy usein lauttasatamien lähettyviltä. Pyörillä onkin hauska polkea saaren päästä päähän. Saarilla ei välttämättä tarvitse mitään erityistä tekemistä, kaupunkisatamien vastapainona meille riitti polkupyöräily, rantojen tutkiminen ja rentoutuminen saarielämän rauhassa. 

Hiekkadyynit tietysti jatkuvat veden pinnan alla, navigoinnissa on ehdottomasti käytettävä silmänavigointia sekä tuoreinta karttatietoa väylistä ja vedenalaisten dyynien sijainnista. Korkean veden aikana sisäänajo on ilman muuta mukavampaa, toisaalta, mikäli on varma, että kölin alle jää vettä, matalalla vedellä väylää reunustavat särkät näkyvät erinomaisesti.

Edellisellä veneellä tulimme kerran Terchellingiltä ulos purjelaivan perässä, sisäänajo oli ollut meille jännittävää, silloin ei vielä ollut navionics-sovelluksia edellisviikon päivityksineen, ja vaikka kyllä meillä oli sesongin alkuun hankittu tuoreet kartat, tuntui, että tässä kohtaa olisi ollut päivityksen paikka. Silmänavigoinnilla vältyimme hiekkasärkiltä ja pysyimme jonkinlaisessa väyläuomassa. Purjelaiva oikaisi reilusti ulos tiuhaan viitoitetulta väylältä ja olimme että tuhat tulimmaista, mutta menimme suoraan perässä. Ja kumma kyllä, juuri siinä kohtaa oikea väylä taisi ollakin, syvyyttä riitti ja reittimme molemmilla puolilla näkyi, kuinka hiekkasärkät nousivat kohti pintaa. Huusimme kiitokset purjelaivalle ohittaessamme heidät hiekkasärkkärännin jälkeen. Viitoitusten päivittäjät taisivat olla sinä vuonna mantereella.

Vuorovesivaihtelu tuo mielenkiintoa rannoille, pyörätie reunustaa Norderneyn rantaa. 2016.

Laskuvesikosteikoita ja merenpohjaa

Alueella on suuri vuorovesivaihtelu ja laskuvedellä meri voi paeta matalilla rannoilla satojen metrien päähän. Rantamudassa kävelijän on hyvä tietää vuorovesiajat, sillä nousuvesi palaa aikanaan takaisin reippaasti. Silloin ei kannata jäädä simpukoita ja rapuja tutkimaan.

Veden paljastamasta merenpohjasta ja laskuvesikosteikosta löytää monenlaista elämää, hietamatoja, pieniä hiekkaan piiloutuvia rapuja, monenlaisia simpukoita, joiden koti on hiekassa. Meri voi tuoda mukanaan myös meduusoja, joita silloin tällöin näkyy laskuveden paljastamalla hiekalla. Myös muita vieraita tai aarteita voi löytää rannalta, jokainen laskuvesi paljastaa jotain uutta.

Laskuvesikosteikot Vattimeren puolella tarjoavat ruokapöydän monille linnuille, ja näillä saarilla myös talvehtii useita pohjoisen kesän lintuja. Useilla saarilla on luontokeskus, joista löytää tietoa hiekkadyynien, laskuvesirantojen, kosteikkojen ja Vattimeren omalaatuisesta luonnosta. Opastettuja luontoretkiä on myös saatavilla, kysele satamatoimistosta, mistä kyseisen saaren luontoretkiä voi varata. 

Vierassatama laskuveden aikaan. Norderney, 2016. 

Saksan Norderney (2016)

  • Saksan Friisein saaria kutsutaan Itä-Friisein saariksi
  • Vattimeren luonnonsuojelualueen opaskeskuksessa on melko laaja luontoa esittelevä näyttely, joka kiinnosti lapsiamme ’Watt Welten Besucherzentrum Norderney”
  • Pieniä museoita, joista kalastajan kotimuseo kertoo paljon alueen asukkaiden elämästä
  • Vesitorniin kiipeämällä voi nähdä, kuinka kauas laskuvesi pakenee

Luokkaretkeläiset tutkivat laskuvesikosteikkon elämää. Norderney, 2016.

Alankomaiden Terschelling (2006)

  • Alankomaiden Friisein saaria kutsutaan Länsi-Friisein saariksi
  • Terschelling on suurin Friisein saarista, matkailijoita palvellaan kaikin tavoin, kaupunkimaisuutta eniten näistä saarista, mutta myös löytyy rauhallisia sopukoita dyyneiltä
  • pyöräilyä ja patikointia lukuisilla reiteillä
  • hevosilla ratsastusta laskuvesirannoilla tai opaskierros hevoskärryillä