Matkapurjehdus elämäntapana -bloggarin sarja Parhaat kohteet julkaistiin 2019 joulukalenterin muodossa. Tässä Grenada ja Grenadiinit -saarivaltiosta mausteentuoksuisia kohteita.

Perinteinen Carriacou’ssa tehty puuvene, St. Georges, Grenada, 2019.

Maustesaarilla

Grenada kutsuu itseään maustesaareksi. Todella, mausteiden tuoksu leijuu maaseudun kippuraisilla sademetsävuorten kylkiä nuolevilla teillä, pitäjän keskustassa saattaa tuoksua muskotti, kaneli, vanilja tai kaakao riippuen siitä, minkä mausteen keräämö, kuivattamo ja pakkaamo siellä sijaitsee, puutarhojen polut ja istutusalueet on päällystetty muskotinkuorikatteella.

Täällä kasvavat kaikki tuoksuvat maustepuut, mitä mieleen tulee, kaikki trooppiset hedelmäpuut, saaren tulivuoriperäinen maa-aines antaa ravinteita vaativimmillekin kasveille, vuoret pysäyttävät Atlantilta vyöryvät pilvet kastelemaan rinteitä riittävästi myös kuivan talvikauden aikana, sijainti 12 asteessa pohjoista leveyttä takaa tasaisen lämmön vuoden ympäri jatkuvasatoisille hedelmä- ja pähkinäpuille.

Merirypäle (sea grape) kukkii, Tyrrell Bay, Carriacou, 2019.

Grenadan pääsaari

Veneilijöistä suurin osa ankkuroi pääkaupunki St Georgesin edustalle tai etelän vuonoihin kuten Prickly-lahteen. Ympärivuotinen matkapurjehtijayhteisö järjestää aktiviteetteja, tämä on lähes hurrikaaniturvallista seutua. St. Georgesissa kaksi venesatamaa, Grenada Yacht Club lähempänä kaupunkia sekä uusi Port Louis Marina, jossa vuokraveneiden tukikohta palveluineen sekä loistojahtilaituri, ruokakaupasta auttavat työntämään kärrylliset ruokaa satamaan. Hyvät bussiyhteydet ympäri saarta.

  • Grand Etang -suojelualuella sademetsässä mona-marakatteja (voi melko varmasti nähdä), vyötiäisiä (ei oikeastaan voi nähdä, arka yöeläin), kraaterilampi karppeineen, patikointipolkuja (mutaisia koska sademetsässä)
  • Upeita vesiputouksia, joko turistibussilla saavutettavissa tai vaellusten palkintona.
  • Sukeltajille haasteellisia hylkykohteita, mm. kuuluisa Bianca C
  • Mausteviljelmiä, muskottituotantoa
  • Useita kaakaotehtaita, joilla voi vierailla, joidenkin suklaita myydään yleisesti, muutaman pienemmän tuotteita saa vain tehtaan myymälästä.

Kaakaotehtaan opastettuun vierailuun

kuuluu ’from tree to bar’ -opastus, eli näytetään puun hedelmä, siemenet, kuivatut pavut, kaakaojyvät eli ’nibs’, kuinka siitä saadaan jauhetta ja rasvaa, miten suklaalevy tehdään, ja mikä on tämän tehtaan erikoisuus ja maustesekoitus omissa suklaalevyissä. Paikallista suklaata ostaessa ei pidä antaa pienikokoisen suklaalevyn hämätä, kyseessä on puhdasta tuhtia kaakaota, yksi pala päivässä riittää, jos malttaa. Kun on kerran maistanut pienen palan karibialaista suklaata, jossa on vain kaakaojauhetta, -rasvaa ja vähän suolaa, kaikki muu suklaa tuntuu aivan toiselta tuotteelta. Ja oletko maistanut paikallista kaakaoteetä?

Kaakaopavut kuivuvat Diamond Chocolate Factory:ssa, Grenada, 2019.

Carriacou ja muut Grenadan saaret

  • Tyrrell-lahden ankkurointialue kenties suojaisimpia tässä osassa Karibiaa
  • Tyrrell-lahden rannalla kaksi telakkaa, joissa voi nostaa veneen ylös työskentelyä varten tai säilytystä varten
  • Sukellusta ja PADI-kursseja, kohteina sukellusyrittäjien hoitamat riutat, joita puhdistavat ja joihin istuttavat uusia koralleja
  • Veneveistämö saaren itärannalla, omalaatuisia festivaaleja, pikkukylämeininkiä, johon Tyrrell-lahden purjehtijayhteisö on vuosikymmenet tuonut oman jälkensä
  • Sandy Islandin suojeltu riuttasaari ja merisuojelualue  – meidän suosikki

Tyrrell Bay:n purjehtijayhteisöä iltavalossa Carriacou Marine -telakan puolelta. Grenada, 2019. 

Sandy Islandin koralleista, palmuista, merirypälepensaista ja hiekkadyyneistä koostuvalla autiosaarella voi käydä nollautumassa. Ei tarvitse ajatella mitään. Kävelen paljani jaloin hiekalla, snorklaten tutkin rannan koralleja ja pikkukalaparvia. Koko ajan on niin kosteaa, ettei jaksa ajatella, kuuma tuuli ulvoo, vene keikkuu, kaikki vaatteet ovat suolassa, ruoka on mitä pilssistä löytyy, mutta kun kestää olosuhteet, voi kokea rauhassa näitä kaukaisia kolkkia. Ja se valo, nyt olen iloinen, että otimme kuvia, joiden valoa voimme ihmetellä kotona pimeän joulukuun lumimyrskypäivinä.

Tropiikin valo. Sandy Island, Grenada, 2019.