Matkapurjehdus elämäntapana -bloggarin sarja Parhaat kohteet julkaistiin 2019 joulukalenterin muodossa. Saksan Rügen-saari Itämeren etelärannalla on vetänyt kultturelleja lomanviettäjiä vuosisatoja, sen kyljessä piilottelee luonnonrauhaan vetäytyvien suosima Hiddensee-saari, jonka rannoita siintää upeasti säilynyt hansakaupunki Stralsund palveluineen mantereen puolella.

Liikenne sujuu hevosvankkureilla ja polkupyörillä Hiddensee-saarella. Rügen, Saksa, 2016.

Itämeren Rügen ja hansakaupunki Stralsund

Kalastaja nosti kampeloita savustajalle. Savustuksessa menisi jonkun aikaa. Vuokrasimme pyörät ja poljimme kylän läpi väistellen hevosvankkureita. Kauris piilsekeli metsässä, kettu vaani niityllä. Ruusupensaat pitivät valkoisen hienon hiekan töyräänä. Vesi ei ollut vielä näin varhain kesällä minulle uintilämmintä, mutta mansikat maistuivat hyville.

Rügenin saarten suojaama olkikattoisten talojen Hiddensee-saari on matala ja pitkä hiekkasaari. Hiddensee-saaren ja suuren Rügenin saaren väliin jää piiloon Hiddensee-meri, jolla joutsenet ja vesilinnut ruokailevat. Hddensee-saari on autoton, täällä voi rentoutua raikkaassa merituulessa, pelata shakkia puistossa ja syödä maukkaita kalaruokia.

Klosterin satamaa käyttää kalastajien lisäksi myös vakituinen saarten välinen reittiliikenne sekä yhteysalus Stralsundiin. Insel Hiddensee, Rügen, 2016.

Kloster, Insel Hiddensee (2016)

Tässä satamassa oli paalukiinnityspaikat, hyvin mahduimme tarkalla ajolla, vaikka veneemme on melko pullea. Heti satamassa on kauppa tai pari, satamatoimisto palvelee  saksalaisella täsmällisyydellä ja saarelaisten ystävällisyydellä. Tänne matkailijat tulevat lepäämään kaupunkiarjen kiireestä, istumaan Itämeren rannalle ruusupensaiden tuoksussa, nauttimaan hyvästä kirjasta kahvilan kalasopan äärellä. Luontoihmiselle tutkittavaa riitttää, lapsille kilometreittäin rantahiekkaa leikkiä ja touhuta.

Meduusa rantavedessä, Insel Hiddensee, Rügen, 2016.

Rügen (2016)

Rügen on matalien lahtien ja korkeiden töyräiden saari Stralsundin kyljessä, jonne on siltayhteys. Tähän Saksan suurimpaan ja kuulemma kauneimpaan saareen Rügeniin pääsee junalla koillispään Sassnitzin kaupunkiin asti. Saari on ollut kirjailijoiden ja taiteilijoiden innoittajana. Suositusta lomasaaresta kun on kyse, täältä löytyy jokaiselle jotakin, mutta ennen kaikkea minusta saari on luontoelämys, ja tätä on myös viime vuosikymmeninä nostettu esiin hienolla tavalla. On suojelualueita, Unesco-metsää, ja vaikuttava vuonna 2013 valmistunut luontokokemuskeskus Naturerbe centrum Rügen. Esteettömästi pääsee 40metriä korkean puurakenteisen katselutornin huipulle, matkaa ylös kertyy 1200metriä, puut ovat lähellä ja ylhäältä näkyy paitsi alla oleva metsä ja Rügenin sokkeloinen rantaviiva, myös Stralsundin kaupunkia ja kauas Itämerelle.

Puurakenteinen Naturerbe Zentrumin näköalatorni. Rügen, 2016.

Rügein suosituimpia luontokohteita on kautta aikain ollut itärannalla sijaitseva Königsstuhl, 117metriä korkea jyrkänne Sassnitzissa. Sen on myös upea mereltä käsin, purjehtimalla koko saaren ympäri se onnistuu. Lauterbach-kylän satamaan on rakennettu laitureittain veden päällä sijaitsevia mökkejä, joista voi lähteä veneilemään suojaisalla matalalla lahdella. Lauterbachissa on myös venesatama, mutta  syvyys ja väylä kannattaa tarkistaa omalle veneelle, me vierailimme täällä autolla Stralsundista ja yövyimme mökissä.

Kiipesimme Stralsundin Marienkirkon torniin 90 metriin, näkymä Unesco-suojeltuun hansakaupunkiin palkitsi hurjan urheilusuorituksen. Stralsund, 2016.

Stralsund, Saksa (2016)

Erinomainen satama, se täytyy sanoa. Jo ennen kuin ehdimme kävellä satamatoimistoon, olimme soittaneet sinne ja kertoneet veneen koneongelmasta ja meille oli ilmoitettu mekaanikon tulon tarkka kellonaika. Viivyimme täällä viikon. Mekaanikko tuli veneeseen sekunnilleen sovittuna aikana, katsoi konetta ja sanoi: ”Mitnehmen?” Tähän mieheni osasi tönkkösaksallaan vastata: ”Jaa, mitnehmen, jes jes.” Viikon päästä vene nostettiin telakalle, kone laitettiin paikoilleen, potkuri huollettiin saksalaisella ammattitaidolla huolellisemmin kuin kukaan miehistömme huoltohenkilöistä koskaan olisi osannut, vene laskettiin veteen sekunnilleen silloin kun etukäteen oli meille ilmoitettu.

Viikko vierähti nopeasti. Hansakaupungin Unesco-suojeltu vanha keskusta kaikkine kauniine taloineen  ja kahviloineen oli aivan vieressä, satama näytti olevan suosittu lounaspaikka veneravintoloineen, Meresmuseum ja Ozeaneum Stralsund pingviineineen täytti hyvin yhden kokonaisen lapsiperhepäivän ohjelman, lopuksi tuijotimme rentoutumistilassa katosta roikkuvia oikean kokoisia valaita ja rauskuja valaiden laulun soidessa. Ruokakauppa oli reippaan kävelymatkan päässä, ja lapsiperheelle se tuotti ongelmia, minun piti lasten kanssa kävellä kauppaan ja takaisin, en vielä voinut nuorinta lasta jättää yksin veneeseen keskelle korjaustyömaata, telakalta sitten oli vielä pitempi matka lähimpään ruokakauppaan. Mutta kaikesta selvitään, ja Stralsund tarjosi meille tekemistä niin kaupungissa kuin läheisellä Rügen-saarella.

Stralsund, 2016.