Matkapurjehdus elämäntapana -joulukalenterissa julkaisen purjehdusalueita tai kohteita, jotka ovat jääneet mieleeni ja joihin olen omalla veneellä purjehtinut. Miksi ne jäivät mieleen? Mitä nähtävää siellä oli? Paikan jäljessä on käyntivuoteni kyseisessä satamassa, Suomen ja Itämeren alueella vierailukertoja on kas kummaa kertynyt lukuisia per suosikkikohde vuosien varrella, niistä on vain viimeisin käyntivuosi. Mukavaa joulun odotusta! 

Kulttuurit sekoittuneet. Karnevaaliviikon prinsessojen kreolipuvut ja puuhun kiinnitetty kuuluisan presidentin juliste, ei kyllä ihan saman valtion mutta ça ne fait rien (ei haittaa). Martinique, 2019.

Martinique, Ranskan Antillit

Halusin Karibialle päästyäni ensin mennä poispäin Martiniquelta, että näkisin ja kokisin jotenkin sitä aitoa(!) Karibiaa ensin ja ettei Martiniquella olisi mitään erityistä nähtävää. Olin väärässä.

Tuli sitten aika minunkin saapua lukuisten purjehtijaystävien joukkoon Martiniquen lahtien suojiin, nauttia eurooppalaisemmasta palvelusta ja istua kreolikampaajan tuoliin, ilmoittaa että ei, en ole päämantereeltanne, olen Suomesta. Jonka jälkeen alkoi puheensorina, kampaaja ja ystävätär iloisesti pulisivat kanssani ja pääsimme samalle aaltopituudelle, ensin nosteltiin hiuksiani ja kauhisteltiin niiden huonoa kuntoa, ja sitten kauhisteltiin kuinka ikinä nainen voi laittaa itsensä tuollaisiin olosuhteisiin, joissa hiukset pilaantuvat eikä kampaus pysy, että täytyy todella tykätä jostakin niin kamalasta kuin olla vapaaehtoisesti merellä monta viikkoa, heillä vain kalastajat käyvät merellä ja vain työkseen.

Hymähtelin, ja sitten kampaaja ryhtyi töihin hiusteni jonkinlaiseen muotoon saamiseksi, kyselin jotakin paikallisudesta ja juttu vaihtui mannerranskalaisista kertoviksi anekdooteiksi, jotka olivat melko piikikkäitä, olin selvästi tässä turvallinen ei-ranskalainen yleisö, jolle näitä juttuja esiteltiin, ja lopuksi uskalsin nauraa katketakseni huumoripitoisille jutuille pariisilaisista, jotka lentävät viikoksi kerrallaan tänne trooppiselle huvilalleen kommentoimaan kaikkea paikallista naama nyrpeänä. Kampaaja oli muuten erittäin taitava ja loihti hiukseni terveiksi ja kymmenen vuotta nuoremmiksi pelkällä leikkauksella. Yhdessä nauraminen teki hyvää.

Jouduin veneelle palatessani itsekseni toteamaan, että aitoon karibilaisuuteen kuuluu kulttuurien sekoittuminen, eurooppalaisten vahva vaikutus, ja vaikka Karibian historia on epäoikeudenmukaisuuksia ja ihmisten kaltoin kohtelua, se on myös ihmisten vuorovaikutusta ja yhdessä eteenpäin katsomista, historiaa unohtamatta.

Punaisen karnevaalipäivän kulkue simpukkatorvineen. Saint-Anne, Martinique, 2019.

Martinique on Pienten Antillien joukossa niitä suurempia, saari on vihreitä kukkuloita, kilpikonnalahtia, suuria ranskalaismarketteja, banaani- ja sokeriruokotiloja, ranskalaisella maulla kypsytettyjä rommeja, vuokravenekeskuksia ja matkailijoita. Tulivuori Mont Peléen rinteillä ja sademetsissä voi kohottaa kuntoa patikoiden, on puroja ja vesiputouksia, ranskalaistyylisiä pikkukyliä, kappeleita ja viljelysmaisemaa.

Jokisola sademetsässä

Gorges de la Falaise -jokisola, jossa heliconioiden, banaaniterttujen ja soihtuinkiväärien alta oppaan johdolla kahlattiin kohisevassa vedessä, uitiin virtaa vastaan ja kiivettiin solan seinämää köydestä vetäen eteenpäin.

Sademetsäpuutarha

Jardin de Balata, maisemapuutarhurin luoma kaunis kokonaisuus vuoristomaisemassa, polku kulkee osin riippusiltana mahonkipuiden latvuksissa, koskettelin kapokkipuiden nystyröitä ja kuuntelin lohikäärmebambujen suhinaa, oli tietysti impressionististä karppilampea. Kaikki kasvit ja maisemat tulevat vuorollaan kävelijän silmien eteen eri tasoilla – ja siitä tunnistaa hienon maisemasuunnittelun.

Eläintarha tulivuoren tuhoaman kaupungin raunioilla

Tulivuoren purkauksen tuhoama St. Pierren kaupunki ja 1600-luvun sokeriplantaasin raunioita kunnioittava eettisesti toimiva Zoo de Martinique avaavat kaupungin tarinaa ja tuhoisaa vuoden 1902 tulivuorenpurkausta. Alueelle ja saarelle ominaisia eläimiä, liskoja ja perhosia esittelevä alue on saman maisemapuutarhuri Jean-Philippe Thozen käsialaa kuin Balatan puutarha.

Perhoslaakson siivekäs, kaposiipiperhonen. Zoo de Martinique, 2019. 

Saint-Anne, Martinique (2019)

  • matkapurjehtijayhteisö riuttojen suojaamalla ankkurointialueella
  • pieni kaupunki ranskalaisella, kreolilaisella ja katolisella sekoituksella
  • leipomon jono aamuisin, voisarvia ja pitkiä maalaispatonkeja
  • leipomon jono iltapäivisin, suolaisia piirakoita ja päivän viimeisiä kakkupaloja
  • vierailuni aikana rannalla oli purjehtijakollegan vetämää joogaa aamuisin
  • nautittavaksi silloin, kun ei tarvitse olla laiturissa Le Marin -sataman palveluiden äärellä
  • pieniä ranskalaisia autoja löytyy vuokralle, mutta vuokrasimme isomman karnevaaliviikonlopuksi ja kiersimme purjehtijaystävien kanssa koko saaren

Soihtuinkivääri, kuvattu Jardin de Balatan polun varrelta. Martinique 2019.