Valmistelut Pohjois-Amerikan matkaan – ongelmia kerääntyy

Vuoden 2020 ensimmäinen vaihe oli purjehdus Grenadalta Dominicalle. Saavuimme veneellemme Grenadalle tammikuussa. Aloitimme melko pian purjehduksen saari saarelta kohti pohjoista.

Samalla valmistelimme venettä pitkään purjehduskauteen Bahaman kautta New Yorkiin, josta olimme varanneet syyskuusta alkaen talvipaikan. Kuumassa Intra Coastal Waterway:ssä tulisimme tarvitsemaan ilmastointia, ja varasimme ajan sen asennukselle Martiniquelta liikkeestä, jossa viime vuonna asiasta sovimme. Martiniquella varoitettiin dengue-kuumeesta, sitä oli nyt liikkeellä. Mutta oli muutakin, se Covid19-viirus.

Koneessamme ilmeni oikullisuutta, pitkän selvityksen jälkeen ongelma paikallistui lämmönvaihtimeen, ja ongelma oli vakava. Huollon varasimme Guadeloupelta. Sitä ennen ehtisimme Dominicalle matkaveneilijöiden tapahtumaan, kuten viime vuonna. Emme vielä tienneet, että kaikki tulisi mullistumaan pian. Taivaalle kerääntyi jo purppurapilviä, uutiset alkoivat enteillä jotakin.

Dominicalle saavuttuamme aiemmilta käynneiltämme tuttu mies meloi veneemme viereen ja kysyi, mitä haluaisimme torilta, hän toisi huomenna. Oppaiden konkari Albert tuli juttelemaan, häneltä varasimme kalastusretken. Neuvottelimme sademetsävaelluksen ja saimme yrtti- ja kasvitietoutta.

Kävimme myös sukellusretkellä ja saimme meribiologian tietoutta. Puolet miehistöstämme sukelsi vedenalaisissa luolissa ja delfiinin kanssa, puolet snorklasi vedenalaisten kalliokielekkeiden korallipuutarhojen yllä. Kun tulimme sukellusretkeltä 13.3.2020, maailma oli muuttunut.

Reittimme 2020 tammi-maaliskuussa oli Spice Island Marina, Grenada – Sandy Island – Tobago Cays – Bequia – Marigot Bay – Martinique – Dominica – Marina Bas-du-Fort, Guadeloupe.