Tarvitsemme siltoihin yli 18 metrin alituskorkeuden, vettä tarvitsemme alle vähintään reilut pari metriä. Pääsemme mastoja kaatamatta Amsterdamista Goudan kautta Rotterdamiin.
Reitti siltojen ali ja sulkujen läpi avautuu käsittääksemme joka yö. Etelästä pohjoiseen aikoville purjeveneille avataan yöllä siltoja, samoin pohjoisesta etelään aikoville. Veneet muodostavat tiiviin venekunnan (fleet), kulkevat kuin ankat jonossa tai kurjet aurassa tilanteesta riippuen.
Keskellä reittiä yöllä pohjoisen ja etelän venekunnat ohittavat toisensa. Sillat ja sulut avautuvat kukin vain hetkeksi, juuri siksi aikaa mitä venekunta reippaaseen läpimenoon tarvitsee. Ensimmäinen vene menee ali heti kun mahdollista, viimeisen maston alittaessa silta jo laskee alas.
Amsterdamista etelään lähtöaika vaihtelee sen mukaan miten suuret rautatie- ja maantiesillat voidaan kulloinkin sulkea pariksi minuutiksi kerrallaan. Joskus lähtö klo 2 yöllä, toisinaan klo 4. Me pääsimme lähtemään puoliltaöin.
Läpi öisen Amsterdamin alitimme kymmeniä siltoja sateessa. Olohuoneissa oli vielä siellä täällä valoja. Joku luki kirjaa nojatuolissa. Toiset keskustelivat. Silloin tällöin joku kääntyi ikkunaan, katsoi meidän venekuntaa, ja kääntyi jatkamaan mitä tekikään. Etenimme niin vauhdilla, ettemme ehtineet laskea siltoja tai pikkusulkuja. Jälleen silta, odotusvalo, paikoillanne, valmiit ja sitten valon vaihtuessa menoksi.
Puoli kolme yöllä kylkikiinnitys pienen järven luona laituriin. Puoli viideltä yöllä avautuisi Schipholin lentokentän silta, se avautuu ehkä myös päivällä, mutta varmuudella joka yö.
Hetki koiranunilepoa, ja sitten ylös kuin nuutunein uneton, vene irti ja venekuntamme jatkoi hiljaisuudessa järven poikki, asuinalueiden läpi, ja siellä se oli, lentokenttä, kanavan vedenpintaa alempana.
Ja jatkoimme aina vaan. Nyt tärkein, Amsterdam, jonka läpi pääsi vain yöllä, oli takanapäin, ja aamun valjetessa venekuntaamme liittyi muitakin, pikkusatamapoukamissa levänneitä veneitä ja lapsemme heräsivät ihmettelemään maaseuduksi vaihtunutta maisemaa.
Päivällä me olimme jo uuvuksissa. Meille neuvottiin Goudan kaupunkia pysähdykseen. Erkanimme joukosta risteyksessä. Muut jatkoivat eteenpäin. Me menimme nukkumaan juustokaupungin kanavan laitaan.