Omat lapseni ovat olleet veneessä aina, siis alusta asti aina kuin me vanhemmatkin. Odotin ensimmäistä lastani keikkuessani veneessä Atlantin laidalla. Myöhemmin sinä kautena, kun istuin veneessä ja kone käynnistyi, samaan aikaan käynnistyi potkut ja liikehdintä mahassani. Talvella syntynyt esikoiseni pääsi merille vajaa puolivuotiaana. Toinen lapseni piti köytemme tiukasti maissa, emmekä juuri liikkuneet vastasyntyneen kanssa, tästä tuli ainoa kesä, jota emme oikein voi kutsua purjehduskaudeksi. Seuraavana kesänä kyllä jo purjehdimme, etenimme lyhyitä matkoja kerrallaan, yksi- ja kolmevuotiaiden kanssa.

Juhannussoutu kotimökiltä kotiveneelle. Pihlajavesi, Saimaa 2014.

Pienet lapset viihtyvät vanhempiensa lähellä, tekevät sitä, mitä vanhemmatkin, jotkut viettävät mökillä pitkiä aikoja, toiset maalla mummolassa, me vietämme veneellä pitkiä aikoja. Lapsillemme vene on ollut alusta asti elämään kuuluva paikka, kelluva koti, jossa heillä on omat tavarat ja tyynyt, jossa on tietyt rutiinit ja systeemit. Pikkulapset otimme mukaan veneeseen, kun piti jotakin korjausta tai asiaa siellä hoitaa, talvella joskus jopa viikoittain telakalla ja kesällä laiturissa, he oppivat näin, että veneily on muutakin kuin purjehdus. Veneily on veneessä olemista ja veneen hoitamista.

Kevätpurjehduksella Saimaalla 2012.

Pikkulasten kanssa purjehdus on mukavaa, jos siihen osaa oikein asennoitua. Ettei lähdetä tekemään samoja matkoja kuin kilpailuhenkisten aikuiskavereiden kanssa. Että mennään miehistön ehdoilla vähän kerrallaan. Joskus tavoitteenamme oli vain irrottaa köydet ja päästä siirtymään vastapäiseen saareen. Valtava valmistelutyö oli siinä, että saimme pikkulapsilta mahdollisuuden köysien irrottamiseen, lyhyeen merimatkaan ja köysien kiinnittämiseen vastapäätä salmea. Ja juhlan kunniaksi menimme hiekkarannalle keinumaan, söimme pullaa ja joimme mehua.

Suluista lähtee pelottavia narinoita ja ulinoita, parasta olla äidin sylissä. Saimaan kanava, 2007. 

Mikäli haluat pikkulasten kanssa pidemmälle, vahvista miehistöä niin, että yksi aikuinen voi aina olla lasten kanssa, mikä ei tarkoita lepovuoroa, lepovuoro tulee vielä erikseen. Kannattaa olla kansainvälinen ja selata vaikka purjehtivien pikkulapsiperheiden blogeja, ammattibloggarit osaavat mukavasti kiteyttää lapsiperhepurjehduksen haasteet ja ilot, näpyttele hakusanoiksi purjehdus lasten kanssa ruotsiksi, norjaksi tai englanniksi, niin valinnanvaraa riittää. Tarkenna hakua kohdealueesi nimellä esim. Välimeri, Karibia.

Unelmanhiljainen Iso-Uskin laguuni kesäiltana. Ja vauvakin nukkuu. Haukivesi, Saimaa, 2007.