Nostin tähän muutaman lasten aarteen venekirjastostamme. Näitä lapsemme lukivat ja katselivat itsekseen punkassa tai salongin sohvalla, näitä minä luin lapsillemme. Vaikka joka ilta peräkkäin. Suur-Saimaan saarten laguuneissa, Pihlajaveden kalliosaarten kupeessa, latvialaisessa satamassa myrskyä pidellessä, Tukholman saariston ruuhkaisessa laiturissa, Galician vuonoissa. Lapsista tuli maailman merillä muiden purjehtijalasten kanssa seikkailevia koululaisia.

Satamosaaren ulkoranta, Saimaa, Lappeenranta, 2012.

Tapani Bagge, Salla Savolainen: Tahvo ja Bella pyörremyrskyssä, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009.

Monta kertaa luettu ja katseltu, kuvat ovat mainiot. Erinomainen iltasatukirja. Paras kohta oli sammakkokuoro. Perehdyttää pienokaiset rantautumiseen majakkasaarelle – ainakin mielikuvitus on herätetty eloon.

 

Petra Heikkilä: Lokin lokiikkaa, Lasten Keskus, 2005.

Runojen lukeminen ei ole tylsää! Tästä lapsi saa inspiraatiota omiin laiturinnokassa ja veneenkokassa kirjoitettuihin runoväännöksiin.

Pullopostia erakkoravulle s. 43

”—Täällä rantakivet jo kasvaa nukkaa

ja leikata pitäisi sotkan tukkaa.

Tule tänne jo takaisin!—”

Mustique, Saint Vincent ja Grenadiinit, 2019.

Timo Parvela: Ella aalloilla, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2005.

Luettu ääneen, kuunneltu äänikirjana, luettu kirjana, hekotettu, naurettu.

Luokkaretkien ja saaristoelämän sattumuksia vilisevänä toimii purjehtivan perheen mielialan kohottajana. Ydinsanoma: lapset saattavat osata saaristolaistaidot aikuisia paremmin.

 

Elisabeth Aho: Santun safariseikkailut, Kustannus-Mäkelä Oy, 2015.

Lapsille, jotka joutuvat matkustamaan yksin aikuisen kanssa. Seikkailu ei ole seurasta kiinni. Samalla vahva elämys toisenlaisen kulttuurin kokemuksesta. Lukukirjana vähän isommille lapsille ja varhaisteineille.

Hietasaaren laguuni, Suur-Saimaa, Taipalsaari, 2007.