Gerthan vuokaleipä

Belgialaisperhe vietti vuoden purjeveneessä Atlanttia kiertäen, tutustuimme heihin Las Palmasin perhelaiturissa. Heillä oli samanikäiset lapset kuin meillä ja vietimme Karibialla paljon aikaa yhdessä. Belgialaisäiti leipoi joka toinen päivä veneessä tuoreen leivän kaasu-uunissa, vuoden ympäri, myös Atlantin mainingeilla ja tropiikin kuumuudessa. Hän käytti aina samaa reseptiä, mutta valitsi erilaisia leipäjauhoja, hän osti mm. laadukkaita täysjyväjauhoja aina kun sellaisia onnistui löytämään. Hän opetti leivänteon minulle, ja onnistuin, vaikken muuten ole leipojaihminen.

Marigot Bay, Saint Lucia

Tämä leipä maistui jouluna Saint Lucialla taivaalliselta voin kanssa ja sen kruunasi päälle vuoltu lastu Kanarialta hankittua ja Atlantin ylittänyttä ilmakuivatettua kinkkua.

1,5-2 litran vuoka

800g leipäjauhoja

450ml vettä

10g kuivahiivaa

Ripaus merisuolaa

Oliiviöljyä vuokaan

Koristeluun esim. ryynejä tai pähkinärouhetta

Nämä leivät ostin kaupasta.

Mittaa jauhot. Sekoita hiiva veteen, lisää suola ja kaada seos jauhoihin. Sekoita. Vaivaa kunnes taikina irtoaa kädestä. Voitele vuoka oliiviöljyllä. Taputtele taikina vuoan pohjalle. Anna levätä 20min. Käännä taikina ja taputtele takaisin vuokaan. Odota hetki (10min), lisää pinnalle halutessasi ryynejä tai rouhittua pähkinää. Anna kohota tunti. Lämmitä kaasu-uuni keskilämmölle. Paista leipää 45min, mitä ylemmäs uuniin vuoan laitat sitä vähemmän leivän pohja palaa.