EDIT. Huomaathan päivämäärän, tämä on julkaistu ennen pandemiaa! Tämä edelleen toimii hyvänä pohjana, kun ajantasaiset tiedot tarkistaa viranomaislähteistä. – Satu

– – –

Viimeisen viiden vuoden matkapurjehduskokemuksiini perustuva muistilista. Ei minulla ole jokaista näistä asiakirjoina, mutta joka kohta tulee tsekkaustyylisesti käytyä läpi sesongin alussa. Olen tunnetusti onneton pitämään mapeissa ja kansioissa papereita, ne ovat minulla tarkassa taiteellisessa järjestyksessä veneen vaatekaapissa mekkojen vieressä.

Copyright Matkapurjehdus elämäntapana. Olen iloinen, jos listasta on sinulle hyötyä, kerro siitä muillekin ja mainitse tämä Matkapurjehdus elämäntapana -sivusto tekijäksi. Mikäli haluat käyttää listaa vaikka pursiseurasi koulutustilaisuuksiin, ota yhteyttä satu@matkapurjehdus.fi, niin annan luvan ja ajantasaiset kuulumiset maailman meriltä.

Kuka kysyy veneen tai miehistön asiakirjoja?

Tulli, maahanmuuttovirasto, poliisi, rannikkovartiosto, rajavartiolaitos, satama, telakka, vakuutusyhtiö, pelastusviranomaiset, veroviranomainen, kilpailujärjestäjä, tapahtumajärjestäjä, venemyyjä tai ostaja, veneen vuokraaja tai vuokralleantaja, sukellusyrittäjä, lääkäri, auto- tai pyörävuokraaja, hammaslääkäri, pihalla oleva virkaintoinen paikalliskoulun rehtori.

Poijussa Aldernayn saarella, Kanaalin saarten Guernseyn hallintoalueella, tullauslomake säilytetään kunnes koko alueelta poistutaan. Aldernay, 2016.

Omistajuus

Kauppakirja ja ostokuitti, arvonlisäveron maksukuitti, maahantuontitodistus (jos vene ostettu ulkomailta), venelainan kopio mikäli lainaa jäljellä, omistajuussuhde- tai yhteisomistajuustodistus mikäli useampi omistaja tai perhe tai yritys, valtuutuskirja mikäli kipparoit toisen omistamaa venettä. Pidä parisuhde kunnossa, puolisoosi, veneen lisäksi.

Veneen alkuperä

Valmistajan CE-todistus (tätä ei ole käsityöveneillä eikä pienveistämöillä), veneentekijän todistus tai alkuperätodistus (ei välttämättä ole kaikilla veneillä), Rungon ID-numero ja missä piilonumero sijaitsee (tätä ei ole pienveistämöveneillä). Meillä ei ole mitään näistä. Mutta jos joku näistä on, tulee päivä, jolloin sitä tarvitset.

Radioluvat

Radiolupakäyttäjän todistus, EPIRB rekisteröintitodistus ja lähetyslupa maksukuitteineen, veneen radiolaiteluettelo sekä luvat.

FCC Call Sign, MMSI-numero ja –todistus, tutkan malli, ostokuitti ja rekisteröintitodistus.

Vakuutukset

Vakuutuskansio ja vakuutusneuvojan yhteystiedot, kuitit viimeisimmistä maksuista. Tee kiltisti kuin kympin oppilas.

Brittiläistä ruukkupuutarhaa lämpimässä kasvihuoneessa Osborne House Gardenissa East Cowes’ssa. Isle of Wight, 2016.

Kipparin paperit

Huvivenelupakirja, kapteenitodistus, muut navigointi- ja merenkulkutodistukset. Muista lasten nimet ja puolison hyväksyntä.

Miehistön paperit

Passi, viisumit (näistä värikopiot paperilla ja sähköisesti, turvallisissa paikoissa).

Eläinmiehistölle

Lemmikkipassi, syntymätodistus, hankintatodistus, rokotukset, lääkärintodistukset, sirutodistukset. Torakoilta ei kuulemma ole kysytty papereita. Lentokaloista ei tarvitse pitää lukua. Siivellä matkustavia väsyneitä lintuja pitää pyytää poistumaan ennen maihinnousua. Kannelle öisin omia polkujaan kulkevien kissojen voi antaa syödä rotat.

Sataman rotta- ja torakkavahdit Puerto Sherryssä. Andalusia, 2018.

Havaitsemistiedot

Rungon tuntomerkit, veneen tuntomerkit ja takila, tärkeimmät tunnistustiedot.

Katsastustodistukset

Jos on, pidä tallessa seuraavista: runko, takila, kone, potkuri.

Hinauspalvelusopimus

Mikäli sellainen on, usein aluekohtainen.

Pelastuslautta

malli ja rekisteröintitodistus, tuntomerkit, seuraava katsastuspäivämäärä

Jolla toimii joka venekodin kauppakassina Bequian Admirality Bayn purjehdusyhteisössä. Saint Vincent ja Grenadiinit, 2019.

Jolla ja moottori

Kauppakirja ja rekisteröintitodistus.

Veneen suorituskykykortti

Lähinnä moottoriveneissä, mutta matkapurjehtijankin on hyvä pitää seuraavat tiedot saatavilla: koneteho, matkanopeus, poltooainetilavuus ja -kulutus. 

Soihtuinkiväärien herkkupöytä katettu kolibrin iloksi. Zoo de Martinique – Habitation Latouche, Martinique 2019.

Veneen kilpailukortti

Me emme varsinaisesti kilpaile, mutta purjehdustapahtumissa meidänkin on ilmoitettava tasoitusta varten taktisia mittoja, mm. runko ja takila, purjemitat.

Varusteluettelo venetarvikkeet

Luetteloijan unelmajobi. Listaa malli ja sarjanumero kaikista kalleimmista laitteista mahdollisine takuutodistuksineen. Elektroniikkalaitteet ja viihde: sama kuin edellä, myös tilaustiedot. Lasten pelikoneet – unohda, hajoavat kuitenkin heti takuun umpeuduttua.

Kommunikaatio

Satelliittiyhteyksien numerot ja sähköpostiosoitteet, sim-kortit, operaattorin yhteystiedot, käyttäjätunnukset ja salasanat veneen elektroniikkalaitteisiin ja satelliittisähköposteihin, puhelimet ja sim-kortit, veneen mediasuunnitelma ja päivityskanavat käyttäjätunnuksineen ja salasanoineen. Merellä varmista, että miehistösi tietää, mistä nämä löytyvät.

Vesivarat ja juomaveden käyttösuunnitelma

Vesitankkien tilavuus, mahdolliset irtotankit, juomaveden kulutus per hlö/vrk. Nainenkin voi olla pesemättä hiuksia päivittäin, vinkkinä harjoittele pesua litralla vettä. No yritä edes.

Muonavarat

Varastolista ja hankintalista, ohjeet hätätilannemuonitukseen, miehistön erityisruokavaliotiedot. Kokki veneessä olisi kiva. Muista siisteys ja hygienia.

Miehistömme muonittaa venettä ylitykselle ja tukee paikallista ruokakauppaa. Las Palmas, 2018.

Veneapteekki ja ensiapu

Yhteenveto veneapteekin sisällöstä, lääkemääräykset myös englanniksi, miehistön nykyinen lääkitystilanneselvitys, ensiapuopas miehistön äidinkielellä, konsultoivan lääkärin yhteystiedot, purjehdussuunnitelman päivitys konsultoivalle lääkärille.

Purjehdussuunnitelma

Sisältää ehkä mahdolliset vaihtoehdot, suunnitelman päivityslista kontaktitietoineen (rannikkovartiostolle, vakuutukseen, luottokorttiyhtiölle, konsultoivalle lääkärille, perheelle ja lähipiirille).

Jätehuoltosuunnitelma

Ei mikään pikkujuttu pidemmillä purjehduksilla, mieti keruuastia ja säilöntä. Muovit, metallit. Koneöljyt ja -rasvat, imeytysliinat. Biojätteen keruu rannikolla ja satamissa. Älä ota mukaan ylimääräistä pakkausmateriaalia. Rannikkovartioston ja merisuojelualueiden vaatimuksiin saatetaan kysyä mm. todistus suljettavasta septitankista, septitankin koko ja tyhjennyssuunnitelma (useissa maissa septi ei ole pakollinen venevaruste). 

Lummelammen puhtaanapitotyöntekijä Madeira Botanical Gardenissa Funchalissa, Madeira 2018.

Kortteja ja todistuksia

Ajokortti ja muut kuljetuslupakortit (mopokortti voi olla hyödyllinen), henkilöllisyyskortti, matkustusvakuutuskortti, sairausvakuutustodistus, KELA:n Eurooppalainen sairasvakuutuskortti, rokotustodistukset, syntymätodistus notariaatilta (kaupanteko, jossa omistajan henkilöllisyys selvitettävä), sukelluskortti, henkilökohtaiset alueelliset kalastusluvat, lääkereseptit henkilökohtaiselle lääkitykselle, pitkäaikaissairaustodistus, muut henkilökohtaiset todistukset pitkäaikaiseen matkustamiseen, läheisten ja luotettavan henkilön kontaktitiedot, pankkikortit ja varakortit eri tilanteisiin, matkasuunnitelma korttien myöntäjille ja päivityskontaktitiedot, korttien sulkupalvelunumerot, purjehduskoulutuskortit, kipparikortit, pelikortit, työpaikan kontaktitiedot, koulun tai oppilaitoksen kontaktitiedot, ensiaputaitokortti, ammatilliset todistukset esim. terveydenhuolto- ja turvallisuusalalta, merenkulku- ja opetusalalta, muut hyödylliset pätevyystodistukset (harrastus-, avunanto- ja vapaaehtoistehtäviä varten).

Koululaiset

Viimeisin koulutodistus myös englanniksi (paikallista koulunkäyntiä varten), suoritusmerkinnät kursseista, kotikoulun opettajan ja luokan yhteystiedot, venekoulun (esim. etäkoulu Kulkuri) yhteystiedot ja lukuvuosisuunnitelma.

Harmaan päivän liila piristys Guadiana-joella. Alcoutim, Portugali, 2017.