Olen kirjoittanut miehistömme pahan kelin lempiruoista ja niihin liittyvistä helpoista resepteistä. Tässä kerron meriruoaksi sopivista meksikolaisista tortilloista ja espanjalaisista perunamunakkaista. Merellä on jo oltu, ensimmäisten vuorokausien jälkeen vahtirytmiin totuttu, meritauti alkaa hellittää ja miehistölle maistuu taas ruoka. Munakas on helppoa, nopeaa ja täyttää miehistön nälkävajetta mainiosti. Myös jotakin hyvin maustettua tekisi mieli, mutta keli ei anna periksi kokata kunnolla. Mieliala kohoaa meksikolaisilla täytetyillä tortilloilla ja hiljainen miehistö muuttuu iloisesti pulisevaksi, kaikilla on taas kivaa.

ViulistiGastin pasaatituulen tortillat

 • Guacamolella voidellulle tortillalle laitetaan hyvin valutettuja ja yrtti-lime-mehulla maustettuja kikherneitä, viipaloituja oliiveja, prosciuttokinkkua ja muutama aurinkokuivattu tomaatti.
 • Levitä tortillapohjalle guacamolea ja juustokastiketta, täytä sipuli-kaalisilpulla, päälle tonnikalaa ja puristettua limen mehua.
 • Juustokastikkeella voidellulle tortillalle ripautetaan vähän guacamolea, täytetään lounaalta jääneellä kurpitsa-soijarouhekastikkeella. Täällä Suomessa olen kokeillut guacamolea ja härkäpapugranolaa, jotta saisin täytteestä proteiinipitoisempaa. Kyllä sekin maistui.
Oliiveja maistelemassa marokkolaisella torilla. Medina, Marrakesh.

Meksikolaiset tortillat valtamerelle

 • Pakkausvinkki: Tortillapakkauksista otan lähtösatamassa pahvit pois. Pahvi kerää kosteutta, viehättää torakoita ja on turhaa jätettä. Jäljelle jää vain muovikääre tortillojen ympärille, näitä tortillapakkauksia oli lähtiessä useita, kenties kymmenen, joten menivät näin pienempään pinoon. Koko pinon sitten kääräisin vielä muovipussiin, jotta pysyy kasassa keikutuksessa. Toinen vaihtoehto on pakata näitä muovilaatikoihin. Tarkoitus on siis pitää tortillat ehjinä, kuivina ja suunnilleen siinä kohdassa muonavarastoa, mihin ne laiturissa pakattiin. Valtameri on semmoinen huvipuisto, että tortillat voivat yksin jääneinä hypätä ihan mihin tahansa.
 • Muonitusvinkki: Miehistön lempijuustolevitettä, -guacamolea ja muita lempikastikkeita kannattaa hankkia useita purkkeja lähtösatamasta, nehän säilyvät vaikka kuinka kauan avaamattomina. Testimaistajaisten järjestäminen miehistöpalaverin yhteydessä on hauskaa.
 • Valmistus: Ota kaikki ainekset esille, avaa purkit, silppua, raasta, paista ja mausta valmiiksi kippoihin ja kuppeihin tai kannellisiin astioihin. Sipulit, kaalit ja kurpitsat olivat niitä hyvin säilyviä, ja niitä voi silputa ja raastaa. Limellä tai sitruunalla maustettu tuore tai tölkkikala menee mainiosti täytteeseen. Veneestä voi löytyä esim. oliiveja, tölkkisardiineja, soijarouhetta tai härkistä, kikherneitä, ilmakuivattua kinkkua. Tarjoilutapoja on kaksi, tortillapöytä, jossa jokainen tekee mieleisensä täytteen. Toinen tapa on tortillabaari keikkuvaan keliin, pidä ainekset kannellisissa astioissa ja tarjoile kannelle jokaiselle.
Valokuvasta on vaikea havaita aaltojen syvyyttä, tässä katamariini havaintotikkuna sivuvastaiseen pyrkimässä. Pienet Antillit, Karibia.

Espanjalainen perunamunakas eli tortilla española valtamerelle

Purjehdimme kolme kautta espanjalaisen keittiön alueella, mm. Galiciassa ja Andaluciassa, ja alusta asti miehistömme lempiruoaksi ja kiireisten päivien pelastajaksi löytyi ”tortilla española”, perunamunakas. Telakkapäivien ihanuus oli, että tätä perunamunakasta voi ostaa lähikaupasta valmiina pinon ja syödä töiden lomassa joko kylmänä tai lämmitettynä – ja lasten nälän sai talttumaan sillä erinomaisesti. Toinen hyvä lapsiperheen pelastusruoka oli galicialainen ruokaisa piirakka, ”La empanada gallega”, jota sai aamuisin kaupasta lämpimänä tonnikala-, kana- kasvis- tai härkätäytteellä, ja sitäkin pystyi syömään kylmänä tai kuumana. Leipuripeukalo tekee tällaisen veneessäkin, minä en, mutta reseptin osaan jakaa. Tässä täytetyn galicialaisen ruokapiirakan resepti. Toimi käyttötarkoitukseen eli lasten nälän taltuttamiseen erinomaisesti. 

Perunamunakasta osaan tehdä ilman reseptiäkin, tässä perunamunakkaan perusteet ja variaatiot myös perunattomiin päiviin.

Perustaikinaan

 • Edelliseltä aterialta tähteeksi jäänyttä perunaa tai varioi jollakin muulla tähteeksi jääneellä lisukkeella, esim. riisillä, kuskusilla tai kasvishöystöllä
 • kananmunia ainakin kaksi per henkilö, munakkaasta pitäisi tulla paksu
 • oliiviöljyä

Variaatioita

 • tuoreena tai tölkistä: sipulia, paprikaa, kasviksia, yrttejä sopivan pienenä silppuna
 • chorizo-makkaraa, pekonia tai muuta suolalihaa pieninä paloina
 • sardiineja tai kuivattua tonnikalaa
 • juustoa tai kermaa, mikäli löytyy ja sopii sekaan
 • mausta sen mukaan, mitä aineksia käytät, säilykkeet ja makkarat ovat jo valmiiksi suolaisia ja maustettuja

Lämmitä pannu, sekoita aineet keskenään, kaada munakas pannulla, paista miedolla lämmöllä, kun munakas on hyytynyt päältä, käännä ison lautasen avulla ja paista toinen puoli hitaalla. Tarjoa heti. Koristeeksi siivu jotakin värikästä, paprikaa, tomaattia, limeä tai yrttejä.