Kesäkuussa 2015 kiinnityimme ensi kertaa Hiidenmaan Kärdlan uusittuun satamaan. Tulimme sinne Tallinnasta yön yli, ja väsyneinä ennen päiväunia menimme ensimmäiseksi syömään satamasta löytyvään latoon, ”Kuur”-ravintolaan. Oli sunnuntaiaamu, aamiaisaika vaihtumassa lounasajaksi, mutta pääsimme syömään sadetakeissamme ja mereltä tuoksuen pikaisen kalasalaatin. 

Ja mitä herkkua me saimme, nälkäisiä tietysti olimme, silti väitän, että ruoka oli erinomaista. Kala maistui taivaalliselle, runsas annos tarjoiltiin kauniisti koottuna keraamisilta taidelautasilta. Olimme valmiit juuri ennen kuin paikalle saapui parhaimpiinsa pukeutuneita perheitä saaresta ja mantereelta nauttimaan sunnuntailounaasta trendikkäässä kausiravintolassa. 

Kärdlan satama yllätti siisteydellään ja tyylikkyydellään, palveluja löytyy veneilijälle riittävästi. Meidän alkukesän vierailulla uusi vierasveneitä palveleva satamarakennus oli viimeistelyvaiheessa, mutta niinpä jäikin jotakin, mitä odottaa seuraavaan käyntiin. Vanhojen rakennusten historiaa esiteltiin valokuvin ja tekstein.

Mukavia yllätyksiäkin löytyi: satamassa käytetään paljon taidetta, maalauksia, istutuksia ja veistoksia. Lisäksi huippujuttu on minusta, että sataman yrttilaatikoista veneilijät voivat napsia tuoreet yrtit ruoanlaittoon.

Autonvuokraus oli edullista, vuokrasimme auton päiväksi tai ehkä kahdeksi, kiersimme Hiidenmaan ja teimme ostokset autolla. Kävimme ihailemassa saaren länsikärjen, Köpun majakan kärjen, takana olevaa kalkkikivirantaa ja Itämeren aaltoja, jotka matalaan rantaan tulivat voimalla.

Satama-alueelta oli mukava kävellä metsän läpi rantapuistoon pelaamaan jalkapalloa, uimaan ja keinumaan. Vanhan metsän puiden kukinta oli nyt ohi, mutta keltakurjenmiekat vielä kukkivat, lisäksi rannalta bongasimme runsaasti lintulajeja.

Reilun kilometrin päässä on Kärdlan keskusta – koko saaren sydän. Infopisteessä oli vaikuttava taidenäyttely. Kävimme myös museossa, josta löytyi konserttisali. Olisi mukava kuunnella konserttia tällaisessa paikassa!

Tapasimme Kärdlan keskustassa vanhan miehen, joka oli entinen rallikuski, kuulemma Ari Vatasen kanssa samoissa kilpailuissa joskus ajanut ja juuri siksi suomalaisten ystävä, no, meitä taas kiinnosti, miksi hän täytti tusinan verran vesikanistereita tien laidalla olevasta putkesta?

Kärdlan kaupunki on rakennettu vanhan meteorikraatterin päälle, ja painauman vuoksi alueella pulppuaa erinomaista terveellistä juomavettä – näistä muutamista putkista sitä voi kuka tahansa ottaa käyttöönsä. Niinpä mekin saimme vanhalta mieheltä lahjaksi kanisterin, jonka täytimme Kärdlan lähdevedellä.