Mitä nomadielämä opettaa

Unelmana joulu Karibialla – check

Kun kesällä 2003 teimme saaristopurjehduksia, olimme molemmat purjehtineet jo monia meriä, mutta omilla tahoillamme. Ensimmäiset yhteiset purjehdukset saaristossa olivat vähän opettelua. Minulla ja Rekolla oli veneessä lähes joka asiasta jo muotoutuneet omat tapamme toimia, joten yhteistyö vaati hiomista. Skotlannin purjehdus 2004 testasi kaksin purjehtivan tiimimme.

Tiimin eli lasten kasvaessa opimme lisää, voisi sanoa, että melkoista henkistä vahvuutta, ongelmanratkaisua ja ihmisten välistä kommunikaatiota on tullut harjoiteltua veneessä perheen kanssa. Olemme nelihenkinen upea perhetiimi!

Barbados, 2019

Mikä on tärkein oppi?

20 vuoden aikana opimme purjehtimaan ilman aikataulua. Ymmärsimme, että tavoite on nauttia siitä, missä kulloinkin on ja mitä milloinkin eteen tulee. Luopumalla yksityiskohtaisesta suunnitelmasta pystyimme saavuttamaan tasapainon ympäristön, sään ja arjen vaatimusten äärellä.

Nomadiharjoittelua ensimmäisen vauvan kanssa Saimaalla 2007.

Joustavuuden taidon jokainen nomadielämää vapaaehtoisesti viettävä jossain vaiheessa oppii, merellä ja maissa. Purjehduksemme on ollut jokaisen suolapisaroina vuodatetun vaivan arvoista.

Merten purjehtivat nomadit Bequialla 2019, Saint Vincent & Grenadines

Matkapurjehdus-joulukalenterissa instagramin & facebookin puolella ja tässä blogissa kokosin tarinoita 20 vuoden purjehduksilta yhteen. Inspiraatioksi matkoillesi, rohkaisuksi unelmillesi, itselleni muistoksi. Jännitti, sillä osa tarinoista sai ensijulkaisun somessa. Rentouduin, kun sain ihania viestejä, löytyi vanha tuttukin. Onhan tässä koettu puolin ja toisin. Jaa sinäkin tarinoitasi luonnosta ja mereltä, niitä on kaamoksessa mukava lukea. Ihana meritarinoita rakastava yhteisö täältä löytyy, kiitos.

Kiitos siis, kun olet mukana. Kaunista joulua sinulle, myötäistä tuulta, iloa ja valoa!