Juuri nyt on käsillä syysmuutto. Kanarian saarille kokoontuu satoja veneitä, joista useimmilla on tavoitteena ylittää Atlantti purjehtien Karibialle.  

Osa veneistä odottaa jo miehistöä, ja miehistö odottaa jännityksellä lähtöpäivää, mutta mitä pakata mukaan? Kipparoin purjeveneen Atlantin yli vuosi sitten, ja listasin muutaman hyödyllisen mukaan otettavan. Tästä listasta voi olla sinulle hyötyä Atlantin purjehduksille pasaatituulten vyöhykkeellä.

Varhainen aamu Muelle Deportivo de Las Palmasissa.

Mitä henkilökohtaisia tavaroita otan mukaan purjehdukselle Atlantin yli?

Otsavalo. Menee minusta kategoriaan välttämätön.

Hyvä on hintansa väärtti, sillä lukee kirjaa yöllä. Olet siirtymässä trooppisille leveysasteille, jossa yö on musta, pimeä. Marras-tammikuussa yönpimeyttä voi kestää vähän ylempänä 14 tuntia ja vähän alempana todennäköisillä pasaatituulialueilla 13 tuntia, vasta päiväntasaajalla tunnit päivän ja yön välillä menevät tasan.  Henkilökohtaisen otsavalon voit säätää itsellesi sopivaksi, eikä tarvitse joka kerta säätää hihnaa kuten muiden valoja lainatessa. Otsavalossa tulee veneessä olla yöllisiä kansitöitä varten punainen valo, joka ei häikäise muita ja auttaa sinua havaitsemaan paremmin pimeässä niitä kohteita, jotka eivät ole valaistuja. Otsavalolla luet rauhassa muita häiritsemättä kirjaa yöllä tai päivälläkin hämärämmässä punkassa, etkä kuluta veneen omaa sähköä. Otsavaloa voi myös käyttää sitten maissa trooppisessa illassa palatessa jollalla veneeseen sundownerilta, kun pimeys on jo iltakuudelta laskeutunut. Otsavalo on välttämätön varuste veneen ihanien laitteiden vikoja etsiessä, konetta korjatessa sekä treenatessa ”pää-alaspäin-pilssissä” – joogaa (jonka olen huomaamattani veneongelmia selvittäessäni kehittänyt, mutten ole vielä ehtinyt sitä tuotteistaa).

Paukkuliivien varustus: valo, huppu ja pilli, heijastinteipit, haararemmi, kolmipistevaljaat, nimikointi

Jos ylität valtameren ARC:n osallistujana, nämä kuuluvat listaan pakolliset. Toivottavasti niitä ei tarvita käytännössä. Valo on erittäin pieni ja kirkas, sen tehtävänä on näkyä myrskyisällä merellä. Hupun tehtävänä olisi estää myrskyaaltojen roiskuminen naamalle, pilliin kannattaa puhaltaa, mikäli näkee auttajan mutta auttaja ei ehkä ole vielä havainnut sinua. Heijastinteipit, no, heijastavat. Haararemmi tulisi pitää aina oikealla paikallaan ja kiristettynä, jotta henkilö ei luiskahda liiveistä alakautta pois. Kolmipistevaljaita käytetään kannella liikkumiseen elämänlangan kanssa. Nimikointi (esim. veneen nimi ja numerointi tai veneen nimi ja crew1, crew2…) auttaa sinua pitämään omat paukkuliivisi oikealla paikalla ja oikeissa sinulle sopivissa säädöissä – lisäksi pelastustilanteessa nimikoinnilla on roolinsa.

 

Delfiini- ja venetähystystä perhemiehistöllä, pipo ja fleece tarpeen, Porto Santo, Ilhas Madeiras.

Kansikengät – kuuluu minusta välttämättömien listaan

Kansikengiksi soveltuvat pehmeäpohjaiset kengät, joiden pohjat pitävät myös liukkaalla vetisellä alustalla. Niiden ei tarvitse olla kalliita nimenomaan purjehduskenkiä. Tärkeintä on, että ne tuntuvat sinusta mukavilta, sujautat ne nopeasti jalkaan ja että ne ovat hengittävät. Kansikenkien tehtävä on suojata jalkojasi ja estää sinua liukastumasta.

Kannella on kaikenlaista pientä köysikiinnikettä, knaapia ja sokkaa ja mitä vaan, mihin voi kiireessä tai vaikka sunnuntaiaamuna murtaa vahingossa varpaansa. Mieheni on murtanut pari kertaa varpaan tällä tavoin. Ilman kenkiä. Ja sitten kun saat sen suuren kalan Atlantilla, nostat sen kannelle ja yhtäkkiä tajuat, ettet huomannutkaan laittaa kalahälytyskiireessä kenkiä jalkaan, kannella lojuu verinen kala, joka on purrut valtamerivahvan syöttikoukun palasiksi, koukun palat ovat lennelleet pitkin kantta. Kukaan ei halua saada syöttikoukkua tai edes sen palasta jalkapohjaansa. Eikä ainakaan keskellä valtamerta. Onneksi meillä ei käynyt näin, lapsia piti vahtia, että laittoivat kengät jalkaansa kalainnostuksen keskellä.

Olen purjehtinut useamman vuoden muilla kuin purjehdusmerkeiksi mielletyillä kengillä. Viimeisimmät olivat mokkanahkaa, ihan peruskenkäkaupasta Lappeenrannasta ostettu, sellaiset kävelykenkämäiset, mutta niissä oli ihanan pehmeä vaalea kumipohja. Eivät hanganneet, pysyivät jalassa, ja yhdellä hoitosuihkekäsittelyllä vedin niillä Atlantin yli sekä puoli vuotta Karibialla, patikoin sademetsässä ja kävelin kaupparetkillä, kiipesin mastoon ja tein telakkatyöt. Edelleen muuten ok, mutta kellastuneet ja vähän öljyiset ja myrkkymaalissa, ehkä pientä hajuhaittaa.

Hiio-hoi, näistähän voisi puhua vaikka kuinka, mutta lähtö lähestyy, joten eteenpäin pakkauksessa!

Lierihattu kaulanyörillä, esim. jäykkälierinen Musto (näitä myydään LasPalmasin sataman liikkeissä vinoja pinoja loka-marraskuussa)

 • tarvitset kunnon lierit tuuleen ja aurinkoon.
 • aurinkosuojavoidetta ei tule kuitenkaan laitettua, sitä paitsi tropiikissa sen hikoilee pois viidessä minuutissa, useat voiteet ovat myrkkyä meriluonnolle ja koralliriutoille. Mikäli käytät aurinkovoidetta, tarkista, siinä lukee ”ocean safe” tai ”reef safe”.

Aurinkolasit kiinnitysnyörillä

 • ja taikauskoinen ottaa mukaan vielä varalasit, sillä jos sinulla ei niitä ole, ainoat aurinkolasit tippuvat mereen heti alkumatkasta

Aurinkosuojapaidat

 • korkea kilpikonnakaulus suojaa herkkää decolteeta sekä niskaa palamiselta
 • ehdoton snorklatessa ja sukeltaessa, ks. kohta lierihattu > aurinkosuojavoide

Pieni leatherman tai puukko pelastusliiviin

 • jos tulee äkillinen tilanne, joutuu leikkaamaan tai sahaamaan vaikka skuutin poikki

Purjehdushanskat

 • suojaavat sormia ja antavat hyvän pidon
 • olen ollut ilman siitä lähtien kun ne jäivät punkkaan enkä jaksanut hakea, monille kuitenkin hyvin tärkeä osa työvaatetusta, esikoiseni ei mielellään osallistu kansitöihin ilman hanskoja

Kalastushanska

 • nice-to-have miehistönjäsenelle, joka käsittelee kalaa. Hanska suojaa sormia ja antaa tukevan otteen

 

Vaatteista

 • Parit mukavat shortsit, vaikka jatkolahkeella, kastumisesta niin väliä, kesä kuivaa, mutta mukavat jalassa!
 • Kuoritakki yövahtiin, squallsit eli trooppiset sadekuuropuuskat ampuvat välillä vettä niin, että sattuu. Tropiikissa sellaiset suomen kesään sopivat järeät ja lämpimät valtameripurjehdustakit jäävät käyttämättä.
 • Useampi kerta hengittäviä luonnonkuidusta tehtyjä alusvaatteita, menevät pieneen tilaan eivätkä paina, joten voit ottaa mukaan niin paljon, ettei tarvitse pyykkiä ylityksellä pestä
 • Uikkarit ja bikinit mm. kannella peseytymiseen, tropiikin päivävaatteiksi ja ehkä myös uintiin, sitten kun hajoavat, näppärä purjehtija väsää niistä vieheitä ja saalistaa suurimman kilpakalan (hästäk kierrätys kunniaan, hästäk neonvärillä on väliä)
 • Yhdet edustushousut ja kauluspaita purjehdustapahtuman iltatilaisuuksiin, palkintojenjakoon ja välimereltä tulleen naapurijahdin italialaiskokin valmistamalle espanjalaiselle illalliselle

Vimpainpurjehtijalle

 • pienet henkilökohtaiset kiikarit, joilla löydät valaan selän, kun muut vasta riitelevät, kuka saa katsoa veneen kiikareilla
 • gopro vedenalaiseen kuvaukseen varrella, kansitapahtumien kuvaukseen rintavaljailla
 • lennokkikamera (meillä ei vielä ole, mutta jos se päivä tulee, niin blogikuvista näkyy)

Lisäksi henkilökohtaiseen valmistautumiseen kuuluvat 

 • Passin ja mahdollisten viisumeiden riittävä voimassaolo
 • Henkilökohtaiset lääkkeet ja meritaudin torjuntakeinot
 • Rokotukset ajan tasalla
 • Henkilökohtaiset vakuutukset
 • Luotettava henkilö kotipuolessa hoitamassa asioitasi ja tietoisena kaikesta, jos jotakin sattuu

Lopuksi pakataan päällimmäiseksi avoin ja reipas asenne, jolla tulet voittamaan vaikeudet ja kokemaan unohtumattomia hetkiä valtamerellä, ääriolosuhteissa. Hyviä tuulia!

Reipasta perhemiehistöämme valmistautumassa elämänsä seikkailuun Atlantin yli, Atlantic Rally for Cruisers 2018 -tapahtumassa. Las Palmas.