Ei lapsen ikä aseta rajoja purjehdukselle. Ihan pienenkin vauvan kanssa voi purjehtia, vaikka vain tunnin, ja sitten viettää aikaa veneessä. Alkuun ihan jo veneessä oleminen on seikkailua koko vauvaperheelle, vaikka köysiä ei irrotetakaan. Vauva pärjää kyllä, kyse onkin siitä, kuinka muu perhe ja lähinnä vanhemmat selviävät vauvan kanssa, tai pienten lasten kanssa.

Toki turvallisuusasiat on huomioitava, mutta ennemmin ajattelisin, että jos kotona menee vauvan ja lasten kanssa mukavasti, niin kyllä tilanne sujuu veneessäkin. Vaippoja mukaan, soseita yms., termariin kuumaa vettä. Loppu on sitten jokaisen omasta halusta ja mukavuudesta kiinni, kuinka suurin kantamuksin vauvaperhe tai pikkulapsiperhe varustetaan veneretkelle. Matkan voi valita niin, että kauppa löytyy riittävän usein.

Lyhyelle retkelle riittää pari vaippaa vauvalle ja hiekkaämpäri taaperolle. Äitihän ei mene mihinkään ilman käsilaukkua, sinne mahtuu tyylikkäästi ne vaipat ja sosepurkki.

Tärkeintä on huomata, että vauvan ja pienten lasten purjehdukseen  on varattava lepotaukoja ja kokonaisia lepopäiviä. Mekin huomasimme sen, kantapään kautta. Toisaalta, jos mieli tekee kauemmaksi, siitä vaan. Veneestä löytyy tekemistä taaperolle, köysien laittoa esimerkiksi.

Mitä parempi keli, sen mukavampi purjehtia yön yli. Seuraavana päivänä sitten taaperolle videot pyörimään ja äidille kaikki mahdollinen uni, mitä irti saa.

Yhden yli 20 tunnin siirtopurjehduksen jälkeen, saaristoväylälle saapuessa, aamu oli jo pitkällä, ja heti kun lapsi haukotteli aamupäiväuniaan, niin viidessä minuutissa vene oli ankkurissa saarten kupeessa ja kippari veti sikeitä. Lapsi sen sijaan ei nukahtanutkaan, ja äitinä sitten pötköttelin väsyneenä vieressä. Tunnin parin levon jälkeen matka taas jatkui.
Vauva tarvitsee niin paljon huolehtimista myös veneessä, että lisämiehistöä kannattaa pyytää, jos mahdollista, pitemmille siirtymisille. Gasteista on apua paitsi navigointi- ja kansitöihin, myös kokkaukseen ja lasten kaitsemiseen. Lasten kanssa leikkivät lisägastit ovat meille olleet aina mieluinen ja tervetullut apu.

Kun on levon tarve, veneessä kannattaa nukkua, milloin ikinä mahdollista. Lapsipurjehduksella ja muutenkin.