Kerron tässä, kuinka lataan PredictWind -sääkarttoja iridium-satelliittiwifillä. Minulla on IridiumGO!, satelliittiyhteydellä wifin luova laite, jota käytetään sovellusten avulla älykännykän tai tabletin kautta. Olen tehnyt laitteen käyttöönoton jo, ja minulla on siihen jo hankittu ja toimivaksi avattu SIM-kortti, laitteen mukana tulee käyttöopas, mutta se löytyy myös netistä, olen opiskellut sen. Jos minä perheenäitinä ja viulistina ja tekniikkaa ymmärtämättömänä luin käyttöohjeen, testasin ja opiskelin ja onnistuin, onnistut sinäkin. Laite on toiminut meillä kolme vuotta.

Auringon laskiessa ”squalls” eli trooppiset sadekuuropuuskat yleistyvät pasaatituulten vyöhykkeellä. Atlantin valtameri, 2018.

Iridium ei tarjoa sääpalveluja, joten käyttäjän tulee tehdä sääpalvelutilaus jonkun IridiumGO! yhteensopivia sovelluksia tarjoavan tahon kanssa, kuten PredictWind, Ocens tai Global Marine. Jos olet jotakin näistä tottunut käyttämään, kannattaa jatkaa samaa sääpalvelua IridiumGO!n kautta. Käytän purjehduksillamme satelliittiyhteydellä PredictWind Offshore -sovellusta ja maissa PredictWindiä.

PredictWind -sääpalvelu merelle

PredictWind Offshore -sovellus toimii IridiumGO!:n kanssa erinomaisesti.

Tätä varten on oltava voimassa tilaus joko PredictWindin standard- tai professional-pakettiin. Standardissa löytyy jo hyvät GRIB-tiedostot, hinnat 99usd/3kk tai 249usd/12kk, professional-paketissa tulee muutama GRIB lisää ja kaikki PredictWindin saatavilla olevat sääparametrit maissa käytettävään verkkoselainversioon.

Sääennusteen GRIB-muoto on tiivistetty tiedostomuoto, johon saadaan puristettua mahdollisimman paljon tämänhetkistä ja ennustettua säätietoa hyvän sääanalyysin laatimiseksi.

Olen määritellyt tilini tilaukseksi standard-paketin ja siitä klikannut säätiedostooni haluamani parametrit selkeästä valikosta päälle tai pois. Olen myös valinnut haluamani päivitystiheyden GRIB-tiedostoille, eli kuinka usein säätiedosto tililleni päivittyy. On turha latailla satelliittiyhteydellä kerran tunnissa säätiedostoja, jos valintana on päivitys kolmen tai kuuden tunnin välein. Ylläolevien tuloksena voin ladata satelliittiyhteydellä värillisen animoidun sääkartan, joka ilmaisee valitsemani parametrit.

Sateenkaariin ei koskaan kyllästy. Karibianmeri, 2019. 

Tässä ohjeet, kuinka ladata PredictWind sääkarttoja IridiumGO! -laitteen avulla.

 1. Tarvitset hyvän maawifin sovellusten lataamiseen ja laitteen käyttöönottoon. Tehty? Hyvä.
 2. Tarkista, että olet älykännykkääsi tai tablettiisi ladannut kaikki tarvittavat sovellukset, eli ainakin
  • Iridium Mail & Web app
  • Iridium GO! app.
 3. Määrittele sovellusten asetukset ja testit käyttöohjeiden mukaan. Ohjeet löytyvät sovellusten Help-kuvakkeen alta.
 4. Seuraavaksi tarkista, että sinulla on lisäksi ladattuna älykännykkään tai tablettiisi sääsovellukset
  • PredictWind
  • PredictWind Offshore
 5. Tilaa PredictWind -sääpaketti. Sinun on tilattava vähintään Standard-paketti tai kalliimpi täysien ominaisuuksien Professional-paketti haluamallesi ajalle (esim. 3kk). Vain näiden pakettien ominaisuuksilla saat säälataukset toimimaan IridiumGO! -wifissä. Tee tilaus predictwind.com -sivustolla. Saat tunnukset ja monipuoliset, hyvät ohjeet sieltä.
 6. Kirjaudu tunnuksillasi molempiin kohdassa 3 mainittuihin PredictWind -sovelluksiin. Ensimmäinen on nopeaa maawifiä varten, jälkimmäinen Offshore on tarkoitettu puristettuun tiedonsiirtoon satelliittiyhteyksillä. Samoilla tunnuksilla voit kirjautua muutamiin eri laitteisiin, joista näet samoilla valinnoilla määritellyt näkymät.
 7. Tutustu PredictWind-sovellukseen, tutki ja leiki kaikilla sääkarttavalinnoilla ja ominaisuuksilla. Katso myös nettipohjainen predictwind.com -sivusto nyt omilla tunnuksillasi, katso asetukset kohdilleen, ja löydät vaikka mitä kivoja ominaisuuksia tilauksestasi riippuen, mm. eri tyyppisten sääkarttojen vertailun näytöllä samanaikaisesti.
 8. Kokeile Offshore-sovellusta ensin maawifissä. Sovelluksen asetuksiin määrittelet käyttäjätunnukset ja muut kohdilleen. Avaussivulla on luettelo, josta ylimpänä on GRIB High Resolution, sen alla GRIB Offshore. Tämä GRIB Offshore on erityisesti tehty hitaille yhteyksille, käytä tätä, jos haluat melko nopeasti (satelliittiyhteyden kärsivällisyydellä) kartan. Voit asettaa waypoints-koordinaatit reittisi alku- ja lähtöpisteisiin esimerkiksi kohdassa Departure planning, se auttaa sinua sääkartan lukemisessa katsomaan, missä suorin reittisi kulkee.
 9. Valitse ladattava sääalue. Teet sen GRIB Offshore kohdasta avautuvalta kartalta siirtämällä kosketusnäytölle ilmestyvää neliöä ja sen kulmia. Molemmille GRIB -kartoille määrittele haluamasi alue mahdollisimman pieneksi.
  • Jos purjehdit Pohjanmeren halki, älä lataa reittisi ulkopuolisia alueita, se vie turhaan dataa. Saat sitä nopeamman ja täsmällisemmän säätiedon mitä pienemmän alueen rajaat.
  • Kun purjehdimme Atlantin yli, rajasin sääaluetta etenemissuuntaan pitkästi, muuten kapeahkolle kaistalle, ja välillä rajasin leveämmälle, jotta näkisin, mitä on tulossa.
  • Ennen lähtöä maawifissä latasin kaikki täydet kartat koko purjehdusalueeltamme.
 10. Kokeile satelliittiyhteydellä. Laita IridiumGO! päälle, poista puhelimesi mobiiliverkosta ja maawifistä ja liitä iridium-wifiin. Tarkista iridium Mail & Web sovelluksen Connection-toiminnalla, että yhteys on päällä eli ”up” ja vihreä valo palaa. Sitten avaa samasta sovelluksesta alhaalla oikealla maapallokuvake, jonka alla lukee Predictwind. Näyttöön aukeaa Predict Wind Offshore sovellus, lataa Offshore-sovellus. Tarkista valikon Download-kohdasta haluamasi sääennusteen malli, resoluutio ja että Enable Offshore GRIBs on valittuna (vihreä palkki oikealla).
 11. Tee karttavalinta kuten kohdassa 8. Paina lopuksi oikealla yläkulmassa vihreää nuolta ladataksesi tiedoston tai siirry Download-kohtaan (klikkaa) ja sieltä vielä alhaalta Continue to Download. Nyt valitse yhteydeksi IridiumGO! Näyttöön aukeaa valitsemasi sääkartta tai useampia (valintasi mukaan esim. tuuli, sade, pilvisyys, aallot GFS, PWG). Voit valita näistä ladattavaksi joko kaikki ”Download All” tai yksittäin yhden tai useamman kartan (sininen latausnuoli tiedostonimirivin oikeassa laidassa). Älä poistu näytöstä kunnes kaikki lataukset on suoritettu.

Sitten vain säätä tutkimaan! 

FiksuLikka: lataa mieluummin kolme tai neljä pienempää aluetta kuin yksi iso ja laaja.

ÄreeNörtti: Ota näyttökuva tai -video tärkeimmistä sääkartoista, niin voit selata niitä myöhemmin.

P.S. En tee yhteistyötä minkään yllämainitun tahon kanssa. Jos huomaat ohjeissani virheen, en ota vastuuta mistään muusta kuin suklaan syönnistä, mutta mielelläni luen käyttövinkkejä ja teen oikaisun tähän tekstiin, ilmoitathan niistä, kiitos, kommentteihin tai osoitteeseen satu at matkapurjehdus.fi.

Kännykän näyttökuva PredictWind Offshore -sääpalvelusta IridiumGO! -satelliittiyhteydellä. Näytöllä näkyy ladattuna tuulitiedot viideksi päiväksi.