Mitä tavoitteita meillä oli satelliittiyhteyslaitteelle? Mitkä tekijät vaikuttivat laitteen valintaan?

Minulla on kokemusta vain iridiumia hyödyntävistä laitteista, mikä vaikutti tietysti taustalla, kun eteen tuli veneemme satelliittiviestimen päivitys monipuolisempaan, inmarsatia hyödyntävät laitteet jäivät vähemmälle huomiolle. Miehistömme aikusijäsenten voimin teimme kovasti nettisurffailua, jotta löytäisimme perusteita hankinnalle, joka olisi meille merellä tärkeä työväline. Nyt kolme vuotta laitetta käyttäneenä ja purjehtijakollegoiden kokemuksia kuulleena, minusta IridiumGO! on nykypäivän satelliittiyhteyslaitteiden joukossa varmatoiminen  ja vaivaton. Meillä laite on toiminut lähes erinomaisesti.

Metsäaukea on hyvä paikka testata IridiumGO! -laitetta, kun ei ole rakennuksia esteenä. Kotimetsissä Suomessa, lumettomana talvena 2020.

Tuo ’erinomaisesti’ tarkoittaa, että olemme olleet tyytyväisiä. ’Lähes’ tulee parista asiasta, ensinnäkin alkuunpääsemisen vaivannäöstä, joka edelleen on kaukana siitä, mitä nykyään ymmärretään käyttäjäystävällisyydellä. Toiseksi siitä pikkuseikasta, että esimerkiksi nyt alkuvuodesta 2020 älypuhelimemme omenakäyttöjärjestelmät olivat päivittyneet uusiin ja IridiumGO!:n wifin kautta käytettävät sovellukset kaatuivat tämän vuoksi, sillä pystyi kyllä soittamaan ja lähettämään sms-viestiä sekä iridium-sähköpostia. Laitteen tekninen tuki, joka aina vastaa parin tunnin sisällä, lupasi päivittää sovellukset ”shortly”. Merelle lähtöömme oli muutama viikko. Sovelluspäivitys tuli sitten juuri, kun ajattelimme, ettemme ehdi sitä pian enää maissa latailla. Vinkki: älä päivitä puhelimesi käyttöjärjestelmää uuteen ennen lähtöä valtamerelle, sillä IridiumGO!-laitteen sovelluksia ei ehkä ehditä päivittää uuden järjestelmän mukaisesti.

IridiumGO!:n käyttöönotto vie jonkin verran aikaa, emmekä me hankkiessamme sitä kolme vuotta sitten löytäneet kunnolla koottua tietoa kaikista laitteen käyttömahdollisuuksista. Laitteen omat ohjeet olivat monipuoliset toki, ja hyvin vaiherikkaat. Edelleen netistä on saatavilla vanhentunutta vuoden 2014 käyttöopasta, johon on lisättävä huomautus, ettei IridiumGO! ei ole enää toiminut viime vuosina facebookin kanssa ymmärtääkseni tietosuoja- ja sopimussyistä. Twiitata voi edelleen.

Sommitelmassa näyttökuvat sovellusten valikoista, vasemmalla IridiumGO! -sovellus ja oikealla Iridium Mail & Web. Valas edustaa taiteellista näkemystäni eikä todellisuudessa uiskentele asiallisissa sovelluksissa. ViulistiGasti, tammikuu 2020.

Valintaamme vaikuttavat asiat satelliittiyhteyslaitteelle veneeseemme

 • matkapurjehdimme alueille, joihin ei ole maaoperaattoreiden kuuluvuutta
 • olemme perhemiehistö, emme kilpaile, emme tee charteria emmekä purjehdi tiukalla aikataululla
 • SSB-radion kautta tietokoneyhteyden luominen tuntui meistä ihan liian monimutkaiselta, meillä ei ole SSB-käyttökokemusta
 • iridium-puhelin sms-viesteineen oli toiminut monilla purjehduksillamme luotettavasti
 • halusimme satelliittiwifin, jotta saisimme merelle nykyaikaisia säätiedostoja

Tavoitteemme satelliittiyhteyslaitteelta pitkille yli 5vrk ylityksille

 • säätiedot (PredictWind Offshore)
 • tiedonvälitys (puhelin, sms, meili)
 • konsultointi mereltä/merelle puhelimitse ja meilitse (ongelmatilanteet, sairastuminen, korjaustyöt)
 • mahdollisuus tavoittaa meidät (puhelin, sms, meili)
 • läheisille viestittäminen

IridiumGO! muodostaa veneen oman lähiverkon, jossa voi pelata moninpelejä, vaikka Minecraftia. Atlantilla, 2018. 

IridiumGO!:lla tuli vielä tämän kaiken lisäksi mahdollisuus

 • twiitata mereltä (perustin tilin tätä varten, mutten ole twiitannut maissakaan, joten jäi käyttämättä)
 • päivittää sähköpostilla venelokia ARC-tapahtumassa
 • PredictWindin lisäominaisuutena pitää trackeria (ei olla vielä käytetty, on ollut toinen jäljitin)
 • lukea nettiä OperaMini-selaimen kautta (vinkki! älä käytä hidasta yhteyttä selaamiseen, kirjoita suoraan sivun osoite, jota haluat lukea, esim. www.hs.fi ja laita sivuosoitteet vaikka puhelimesi muistiin ennen merelle lähtöä, että voit ne kopioida)
 • lähettää kuvia, ottaa kalansaaliskuvia (iridiumin sovelluksella valmiiksi kevyeen lähetysmuotoon)
 • veneen lähiverkko tuo bonuksena lapsillemme moninpelimahdollisuuden esim. minecraftissa – ja tämä on ollut ajallisesti käytetyin ominaisuus

Sivuallokon menoa ja meininkiä viiden päivän legillä Andalusiasta Madeiralle, Atlantilla 2018.

Matkapurjehtijalle on turvallisuustekijä pitää toimiva yhteys maihin silloinkin, kun maaoperaattorin puhelinverkko ei enää kuulu, mikä voi tapahtua melko nopeastikin merelle mentäessä, vielä rannan häämöttäessä kaukana. Lisäksi tärkeää on saada valtamerelle säätietoja, sekin tuo turvallisuutta. Tämän vuosikymmenen matkapurjehtija haluaa saada säännöllisen yhteyden maihin esimerkiksi työasioissa tai viestinnässä läheisille. Sairastumisissa, esiintulevissa ongelmissa ja vikatilanteissa sähköpostin etu on, että siihen voi määritellä tarkkaan tiedot, joita puhelimitse voi kuulla huonosti, eikä tarvitse olla puhelun aikaisten heiluvassa märässä veneessä kirjoitettujen muistiinpanojen varassa. Vastaanottaja ehtii paneutua etsimään parhaimman mahdollisimman tiedon ja vastaamaan mahdollisimman hyvin sähköpostitse.

IridiumGO! toimii toki sovelluksensa kautta edelleen perinteisenä satelliittipuhelimena, eli älypuhelimella voi soittaa satelliittipuhelimen sovelluksen avulla, erillistä satelliittipuhelinta ei tarvita. Meillä oli pitkään käyttämämme iridium-satelliittipuhelin vielä varalla Atlantin ylityksellä esim. otettavaksi mukaan ’grab bagiin’, mutta, nyt olen sitä mieltä, että pelkkä IridiumGO! satelliittilaite sovelluksineen riittää. Lisäksi tietysti muut turvalaitteet, joista EPIRB eli satelliittihätämajakka on ehdoton, mutta se on toinen aihe.

Huomaa, että maissa yhteydet hoituvat maaoperaattoreiden nopeissa wifi-yhteyksissä ja paikallisten operaattoreiden sim-korteissa. Tämäkin on parantunut nopeasti parin viime vuoden aikana, eli mikäli vain purjehtija eksyy asutulle saarelle, siellä hyvin todennäköisesti on tänä wifinörtin armon vuonna 2020 jonkun operaattorin verkko tai wifiyhteys. Purjehtijan yhteyksissä rannoilla kyse onkin siitä, minä päivänä jaksaa paikallisen operaattorin kortin hankkia. Esimerkiksi Karibian saarihyppelyä varten satelliittiyhteyslaitetta ei kokemukseni mukaan enää tarvitse. 

P.S. En tee yhteistyötä minkään yllämainitun tahon kanssa enkä ole saanut mainittuja tai näkyviä uudenlaisia käytettyjä tuotteita ilmaiseksi. Olen siis täysin vapaa kehumaan tai moittimaan kaikenlaista, vaikkapa säätä. Lapsilta on julkaisulupa kuvalle. En ota vastuuta tekstini aiheuttamista purjehdushaaveista, otatko sinä?