Tässä jutussa verrataan joitakin iridiumin ja inmarsatin yhteyksiä käyttäviä laitteita perheenäiti ViulistiGastin kokeneesta näkökulmasta. Satelliittiyhteydet kuuluvat merelläkin, ja valtamerten ylityksillä tämä yhteys voi olla elintärkeä. Satelliittiyhteyksiä tarjoavat Inmarsat ja Iridium, laitteita löytyy lukuisiin eri käyttötarkoituksiin useilta eri valmistajilta. Meillä on IridiumGO! meriantennilla.

IridiumGO! on satelliittiyhteyden avulla wifin luova laite. Laitteen peruskäyttö onnistuu kännykän tai tabletin kautta Iridiumin omien sovellusten avulla, uuden laitteen käyttöönotossa tarvitaan aluksi tietokonetta ja hyvää nettiyhteyttä. Sovellusten avulla IridiumGO! tekee satelliittiviestinnästä ja sääkarttojen lataamisesta satelliittiyhteydellä vaivatonta ainakin minun, viulistin ja perheenäidin mielestä.

Atlantin aamutv:n päivittäinen uutinen: aurinko nousee, tänäänkin idästä. Jossakin valtamerellä, veneellämme, 2018.

IridiumGO! -laitteen käyttö on minusta helppoa, jos kärsivällisesti jaksaa odotella yhteyttä ja tiedonsiirtoa, minusta ei ollenkaan pitkä aika verrattuna edellisen vuosisadan satelliittiyhteyksiin. Kuulin juuri luotettavalta taholta, orkesterimme nuorelta alttoviulistilta, että milleniaalit jaksavat vain 6 sekuntia odotella, joten se siitä milleniaalien satelliittiyhteyksistä. Merellä aika menettää merkityksensä, ja odottelua ei huomaakaan, mutta maissa laitteen toimintoja harjoiteltaessa kärsivällisyyteni on ollut usein koetuksella.

Satelliittiyhteys vai paikallinen datakortti?

Satelliittiyhteyksissä kyse on peruspurjehtijalle siis ainoastaan valtameriyhteyksistä ja etäisistä asumattomista alueista. Merelle mentäessä jossakin vaiheessa puhelinoperaattorin kuuluvuus ja sen myötä nettiyhteys katoaa. Et voi soittaa, somettaa tai lähettää viestejä älypuhelimellasi. Satamissa ja ankkureissa paikallisten operaattoreiden datakortti toimii oikein hyvin, käyttäväthän paikallisetkin älypuhelimiaan jatkuvasti nenä näytössä kiinni. Ostat yhden paikallisen datakortin, saat todennäköisesti siihen sovelluksen, jolla voit ostaa lisää data-aikaa luottokortilla, dataa on saatavissa niin paljon kuin haluat maksaa. 

Vuonna 2019 Karibialla oli saatavilla mm. Digicel-liittymä, joka oli Martiniquelta ostettaessa 40e/kk ja 50Gigaa dataa kuussa, sillä tekee jo vaikka mitä tai laittaa jaon koko miehistölle sometusta varten. Myös Flow-liittymä toimii Karibialla, useimmat liittymät kattavat vähintään kaikki itäisen Karibian saaret. Monessa satamassa vuodenvaihteen ruuhka-aikaan kortteja myytiin heti laiturilla. Whatsapp-sovelluksellahan ei ole väliä, mikä paikallisesti ostettavan liittymän numero on, tilisi säilyy omalla kotimaan numerollasi (muista valita ”säilytä vanha numero”, kun vaihdat uuden sim-kortin).

Karibialla on saaria, joissa puhelin toimii kuin Euroopassa, esimerkiksi Ranskan saarilla. Saint-Annen ankkuripaikka, Martinique, 2019.

Käyttötarkoitus perhemiehistölle? 

Minulla ei ole teknistä koulutusta eikä nörttikokemusta. Miehistööni kuuluu puoliso ja kaksi varhaisteinipoikaa. Emme ole kilpapurjehtijoita, olemme matkapurjehtijoita.

Teimme paljon selvitystä, kun valitsimme perhemiehistöllemme sopivaa satelliittilaitetta reilu kolme vuotta sitten, silloin olimme nykyisellä matkallamme siirtyneet Itämereltä Biskajan yli Galiciaan, jossa veneemme vietti telakalla talvikauden. Sinä aikana vertasimme satelliittiviestintälaitteiden ominaisuuksia, kustannuksia sekä kestävyyttä, kuten jokainen venettään varustava matkapurjehtija tekee. Tarkoitus oli päivittää iridium-satelliittipuhelin monipuolisempaan laitteeseen. Aiempi kokemuksemme satelliittiviestimistä on usean matkapurjehduksen ajan iridium-satelliittipuhelimista. Päädyimme hankkimaan IridiumGO!:n. 

Inmarsat vai Iridium? 

Kun vertasimme hankintaa varten laitteita, IridiumGO!-laitetta astetta kalliimpi vaihtoehto oli ja on Inmarsatin stabiloiva antenni, joista halvin lienee FleetOne (noin 3000e laite ja noin 200e kuussa melkein rajaton data) ja on huomattavasti iridium-yhteyttä nopeampi, FleetOne ei toimi aivan keskellä valtamerta, mantereiden rannikoilla ja Karibialla kyllä, tähän Satphonestore:sta löytyy ”Unlimited Leisure Plans” 229usd kuussa, käytännössä emme tiedä kuinka se toimii, vaikkakin melkein rajaton datasiirto, nopeus käytön myötä hidastuu tietyn rajan ylittyessä 32kbps:iin. FleetOnesta ylöspäin on suurten laivojen antennit. Näissä stabiloivissa antenneissa on liikkuvia osia, jotka ovat herkkiä hajoamaan, Iridium on osoittautunut vahvaksi.

Ilman satelliittilaitteitakin viesti leviää, että tässä laivassa on lintujen ystäviä. Kalastusalus Galician edustalla, 2017.

Nopeuksista satelliittilaitteilla

IridiumGO!:n nopeus on 2400bps (ei avaa gmailia, ei voi käyttää sosiaalista mediaa, voi twiitata, kuvan sovelluksella voi lähettää, kun on aikaa)

FleetOne:n nopeus on 100Kbps, ymmärtääkseni gmailin voisi tällä avata, ja ehkä pitäisi pystyä hoitamaan verkkopankissa laskuja.

Sekä Iridium että Inmarsat -satelliittijärjestelmiin saa eri valmistajien laitteita joiden kautta saa lisää nopeutta, mutta rajattomat datat on käytännössä silloin unohdettava, muutama kymmenen Gigaa kuussa maksaa useita tuhansia euroja eli taitavat nämä laitteet näin olla enemmän laivakäyttöön.