Perheveneiden seuraa ja venekouluarkea

Vuosi 2019 alkoi keikkuen St. Lucian Soufrière Bayn poijussa. Pidimme shamppanjalaseista kiinni ja nousimme kohottamaan maljan belgialaisperheen veneessä. Sille, että olimme vihdoin päässeet unelmien purjehdusvesille, että saisimme hyviä tuulia, että vuodesta tulisi hyvä. Kuu paistoi Pitons-vuorten siluettien takaa, rannalta kuului letkeää musiikkia, veneiden mastovalot keikkuivat. Viiden tunnin päästä aamunkajossa lähdimme kohti Saint Vincentin saaria.

CA40 Lunni ja Pitons, St Lucia

Purjehduskaudesta tuli aktiivisin, mitä olimme kokeneet. Ylityskavereina oli toistakymmentä perhemiehistöä, joiden kanssa vietimme parin kuukauden ajan yhteisiä hetkiä kohdaten silloin tällöin ankkureissa. Keskusteluryhmämme nimi oli suomennettuna hullut perheet, sillä jos joku ylipäätään saa perheensä irrotettua arkirumbasta ja varustettua veneensä valtameren yli talveksi Karibialle, ei sitä voi millään taulukkolaskennan järkisyillä perustella. Irtiotto oli vaatinut monen vuoden valmistelut koulunkäynnin, töiden, budjetoinnin ja riskianalyysin suhteen.

Elämän suuret kokemukset eivät synny vain järkevyydestä. Ne syntyvät heittäytymisestä siihen, mihin on mahdollisuuksia ja taitoa. Siitä, että uskaltaa astua avoimesta ovesta tuntemattomaan, että tunnustaa omat ainutlaatuiset osaamisensa vahvuuksiksi.

Elämä veneessä Karibialla oli tietenkin jatkuvaa vastuuta veneen ja perheen turvallisuudesta sekä arjen koulu- ja muita töitä. Päivät täyttyivät myös – kuten veneilijöillä kaikkialla – aikaa vievistä huoltotöistä, mutta sosiaalinen elämä oli aktiivista venenomadien yhteisöllisyyden vuoksi.

Teimme retkiä koralliriutoille ja sademetsäpuutarhoihin. Autiosaaren rannalla vietettyjen 12-vuotissynttäreiden jälkeen esikoinen teki sukelluskortin. Maustepuutarhan ja kaakaotehtaiden vierailujen jälkeen nuorin kirjoitti kokemuksistaan Kulkurikouluun esseen.

Osallistuimme karnevaaleihin, seurasimme krikettimatsia, teimme vapaaehtoistyötä, opiskelimme paikallistietoutta. Pidimme samoja shortseja ja paitoja niin pitkään, että aurinko poltti niistä värit.

Purjehdimme 5 kuukauden aikana 2019 lähes kaikki ankkuroitavat saaret välillä St.Lucia – Grenada – Guadeloupe – Grenada.