Ensimmäinen kirjeeni

Hyvä Vanha Karibianparta, kun kävit Karibialla purjehtimassa viimeksi kymmenisen vuotta sitten tai oliko se vähän aiemmin kuten mieheni edellinen käynti, minusta tarinasi Karibialta ovat upeita ja tarunhohtoisia. Muita turisteja ei ollut, sait päivittäin kalaa, ihmiset olivat ystävällisiä, sukelsit upeilla koralliriutoilla, tapasit karibioituneet seikkailijat Danin ja Kingin, jotka taistelivat sinulle tien viidakon halki apinoiden luo, kaikki oli halpaa ja kävit päivittäin vesiputouksissa uimassa, Dani antoi sinulle hainhampaan ja Kingi antoi sinulle rommia niin paljon, että sitä löytyy vieläkin pilssistäsi. Olen vaikuttunut. Ei, en voi ikinä kokea samaa.

Karibianparta, kun ajattelit nyt sitten mennä uudestaan, pidä ne kultaiset muistot vapaista ankkuripaikoista ja rohkeista ja urhoollisista harppuunakalastuksista. Mieheni mielestä kalalla on kyllä tasoitusta, kun sillä on kidukset, eikä harppuunointi koskaan kuulemma ole helppoa ollut. Kirjoita muistosi viimeistään nyt ylös, maalaa kuvat, puhu tarinasi podcastiin. Karibia on muuttunut, sinun tulee hyväksyä se, kun nyt sinne lähdet. Vietin Karibian itäisillä saarilla, suomeksi Pienillä Antilleilla viime sesongin. Voin kertoa sinulle tuoreita kuulumisia.

Hyvä Nuori Seikkailupurjehtija, hienoa, että unelmasi Karibiapurjehduksesta toteutuu, se on varmasti vaatinut paljon valmistelua ja järjestelyä. Olet valmistautunut seuraamalla tarkkaan sosiaalisen median päivityksiä hästäkeillä palmusaari, vapaanakaikesta, tonnikalasaalis, hummerinpyydystys, minäjamunkitesurffi, sukelsinmeriahvenenkanssa, uinvesiputouksessa, melkeinkohtasinviidakonvaarat, mieletönbiitsi, upeeaurinko, yksinautiollasaarella, munvenekaribialla.

Nyt olet valmistautunut kysymyksillä ja menossa tapaamaan konkaripurjehtijaa, Vanhaa Karibianpartaa. Saanko hiukan antaa vinkkiä. Kuuntele, katsele, tunnelmoi, noin sinäkin voit joskus kertoa tarinoitasi nuoremmille. Tee sen jälkeen oma työsi, kuten milleniaalina osaat, lähdetietonasi kun on virallisten julkaisujen lisäksi kansainväliset purjehduspalstat ja somen joukkoälyryhmät, kysele, tutki, opiskele, kerää uusin tieto alueelta. Karibian sesonki alkaa joulukuussa ja loppuu toukokuulle. Tarvitset viimeisimmän ja tulevan sesongin tiedot säädöksistä, maksuista ja muodollisuuksista, klikkaa tilisi saamaan päivitykset hurrikaani- ja myrskytuhoalueilta, jos ne kuuluvat reitillesi. Mieheni haluaa lisätä, että kaikkeen ei voi varautua, mutta avoimin mielin ja kysymällä pärjää aina. Tulet kokemaan seikkailuja ja tuntemaan itsesi karibialaiseksi merirosvoksi kuin Jaakko Varpunen, saat elämänmittaisia ystävyyksiä ja upeita kuvia.

Karibianparta ja Seikkailupurjehtija, tiedättehän, että purjehdus Karibialla sisältyy monen matkailijan unelmalistaan, sitä ajatellaan lomana, ja sitä se kenties voi olla, jos teet sen vuokraveneellä ja ammattikipparin kanssa. Mutta omalla veneellä… no se on toinen juttu. Karibian saarille tullaan ympäri maailmaa nauttimaan lämpimistä vesistä, trooppisista maisemista, vietetään viikko tai kaksi vuokraveneen tai laivan kannella. Ja sitten on nämä matkapurjehtijat, jotka saapuvat talvikaudeksi elämään arkea veneissään saarten poukamissa, kisaamaan lukuisissa regatoissa tai toteuttamaan valtamerten kierrostaan, ja osa on vain läpikulkumatkalla toisille vesille ja toisiin ilmansuuntiin. Lisäksi on lentokonematkailijat majoituskohteissa. Näiden saarten elinkeino on turismi. Kaikella on hintansa.

Terveisin Satu Matkapurjehtija