Tiesitkö, että purjehtija voi Viron rannikolla ja saaristossa vierailla lähes 50 satamassa? Suomenlahden Narva-Jõesuulta Itämeren laidan Sörveen ja mantereen länsirannikon Häädemeesteen saakka. Minua lukumäärä hämmästyttää, kun olemme tottuneet käymään veneellä lähinnä Tallinnassa, Kuressaaressa ja Pärnussa, lisäten matkan varrelle vain joitakin pieniä, mutta sitäkin mielenkiintoisempia satamakohteita, joista kerron myöhemmin.
Ilahduin kun kuulin, että Estonian Cruising Guiden kirjoittaja Hillar Kukk, Viron toistaiseksi ainoa pallonympäripurjehtija, on vieraillut kirjan kaikissa satamissa henkilökohtaisesti. Hän teki vierailut kirjan kannessa sateenkaaren päässä komeilevalla purjeveneellään, jonka syvyys on 2m kuten meidän veneessä, ja taisi olla niin, että pääsi käymään jokaisessa satamassa – vaikka muutaman sataman syvyys onkin kirjassa ilmoitettu matalammaksi.
Syksyllä 2015 ilmestynyt englanninkielinen Estonian Cruising Guide on teoksen kolmas, kesällä 2015 päivitetty painos. Aiemmat painokset ovat osoittautuneet oivalliseksi oppaaksi paitsi purjehtijoille, myös moottoriveneille, kalastajille ja kuulemma myös paikallisille viranomaisille. Tämä kolmas painos on kattavampi, laajempi ja kaikin puolin päivitetty versio. Satamien palvelut ovat parantuneet, uutta rakennetaan jatkuvasti. Näin tarkkaan ei aiemmin ole Viron rannikoiden satamia kartoitettu lähestymisreitteineen, syvyyksineen ja tarkkoine ja täsmällisine tietoineen. Tämä opas käsittää mielestäni kaikki, mitä veneilijän tulee tietää käydessään Virossa. Oikeastaan, kun opasta selaa, veneilyloma Virossa saa selkeät reittipisteet. Satamien nettisivuosoitteista voi tarkistaa ajan tasalla olevat palvelutiedot ja satamamaksut.
Oppaassa on vielä yksi mielestäni ylivoimainen tekijä, sen formaatti, taitto ja käytettävyys. Kierrenidonta, paperin valinta ja aukeamapainotteinen taitto helpottavat oppaan käyttöä veneessä. Takakannesta aukeava symbolikuvaus ja välimatkataulukko pysyvät näkyvillä, kun opasta selaa, lisäksi sen voi mukavasti taittaa kirjanmerkiksi. Satamien kuvaukset on luotu tarkan ja täsmällisen pallonympäripurjehtijan huolellisuudella, Lähestymiskartta, ilmakuva ja laajempi sijaintikartta tukevat kaikki toisiaan.
Oppaan alussa on erinomaisesti koottu yleistietoa Virosta ja paikallisista purjehdusolosuhteista kansainvälisiä purjehtijavieraita ajatellen, lisäksi kirja esittelee saatavilla olevat paikalliset kartat, VHF- ja luotsaustiedot, hätätilannetiedot, maahantulo- ja tullausohjeet.
Kirjan esittelemät satamat on jaettu viiteen tunnusväreillä merkattuun osioon; Suomenlahti, Länsi-Viro, Hiidenmaa, Saarenmaa ja Riianlahti. Tunnusvärit helpottavat selailua esimerkiksi seuraavaa käyntisatamaa etsiessä. Jokaisesta alueesta on ensin yleiskuvaus karttoineen, navigointiin tarpeellisine tietoineen ja lisänä kerrotaan keskeisimmät matkailijaa kiinnostavat tiedot. Seuraavaksi alueen satamat esitellään kukin omalla aukeamallaan.

Estonian Cruising Guidea saa tilattua John Nurminen Marinelta. Tämän painoksen mahdollisti joukkorahoituskampanja. Mukavaa purjehduslomaa Virossa!