Purjehdus Latviaan ja Viroon

Jurmossa

Vuonna 2008 laskimme veneen vesille HSS:n Liuskasaaresta ja teimme alkuun muutaman lyhyen retken. Mieheni toteutti toiveena olleen purjehduksen oppilailleen sairaalakoulusta ja avustin veneen valmisteluissa. Aurinkoinen purjehdus toi iloa vakavasti sairaille oppilaille, he kyselivät innoissaan kaikkea veneilyyn ja navigointiin liittyvää. Oppilaista yhden muisto elää hänen tekemän puisen venetaulun muodossa keulahytissämme.

Puolitoistavuotiaan lapsen kanssa lähdimme seilaamaan pitkälle tähystävän matkapurjehtijan rutiineilla. Reittimme oli karkeasti Helsinki – Pärnu – Orjaku – Pavilosta – Utö – Helsinki.

Mukaan saimme viikoksi sukulaispojan. Hän sai kiivetä mastoon huoltotöihin, lisäksi hän ohjasi öisin ja nautti hyvästä länsituulipurjehduksesta Latvian rannikolla. Sukulaispojan vahtivuorojen ansiosta meillä oli vauhdikas ja pitkään aikaan paras yön yli reissu täysin purjein.

Latvian pitkillä rannoilla vietimme aurinkoista elämää pikkulapsen kanssa. Emme tarvinneet kuin aurinkohatun, hiekkaämpärin ja lapion.

Pärnussa

Lapsemme oli pitelemätön taapertaja, myös veneessä, halusi keulakannelle kävelemään aallokossakin. Veneemme kannen laidat ovat korkeat ja kansi leveä. Laitoimme taaperolle lastenvaljaat, joista häntä pystyin tarvittaessa pitämään pystyssä. Tasapainosta kehittyi ilmeisen hyvä, koska poika on nykyään yhdellä kädellä seisova breakdance-taituri.

Sisaralukset CA40 Sari ja CA40 Lunni, Utö, Suomi.